Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Självmål om IMF

FN befinner sig i kris med en svag och omstridd chef och hårt drabbat av korruptionsskandaler. Den viktiga Världshandelsorganisationen WTO har kört fast sedanett decennium. Förhandlingar om gemensamma åtgärder mot klimatproblemen kollapsade utan resultat i Köpenhamn nyligen. OECD har blivit osynligt.

Norrköping2011-05-26 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men ingenstans är väl behovet av samarbete och gemensamt beslutsfattande mer uppenbart än när det gäller de globaliserade finansmarknaderna. Inget land förmår styra marknaden själv. Alla hänger ihop, och av den amerikanska finanskrisen har vi fått lära oss på nytt att när ett land missköter sig drabbar det alla. Trots att det här finns en gemensam kraftfull organisation, Internationella Valutafonden, IMF, med muskler på 2 500 miljarder kronor var samordningen av banktillsyn, regleringar av finansmarknaderna och andra viktiga delar av finansmarknaden helt utan betydelse. När krisen kom stod IMF länge på läktaren. Inte förrän lilla Greklands problem blev EU övermäktiga fick IMF rycka in med akuta krispaket för att rädda Euron. Sedan dess har IMF åter blivit en central aktör genom att staga upp världsekonomins krisregion.

Skälet till att Valutafonden inte hade någon betydelse när den som bäst behövdes var att den fortfarande präglas av den internationella maktstruktur som rådde när den skapades för 65 år sen. Små revideringar har gjorts men Kina, Indien och andra viktiga i dagens värld tycker inte det är mödan värt att engagera sig i en klubb som styrs enväldigt av Västeuropa och USA. En miljard kineser har färre röster än 25 miljoner invånare i Holland och Belgien, länder som ju inte ens har någon egen valuta. Belgien ensamt har fler röster än såväl Indien som Brasilien. Varför skall de som har verklig makt i världen då bry sig? Deras ointresse är inte deras problem, det är vårt problem. Det är vår sak att lyfta IMF om vi vill ha en värld som styrs gemensamt istället för av marknaden och de starkas rätt.

Nu står vi inför ett vägskäl när en ny chef skall utses. Sveriges regering har sagt sitt: Chefen skall vara europé, basta. Inte den mest meriterade, inte den bäst lämpade, utan den populäraste kompisen i EU. Trots att EU enligt lagen inte har med saken att skaffa.

För Sverige är detta en u-sväng. Förra gången, för fyra år sedan, argumenterade Anders Borg tvärtom. "Den svenska regeringen anser att chefen för IMF bör tillsättas i en öppen och transparent urvalsprocess. En institution som IMF erfordrar en chef med stor kompetens och erfarenhet, oberoende av hans eller hennes nationalitet". Nu har den fd kloke Borg förvandlats till EU-apparatchik. Jag tror han varit för mycket i Bryssel.

Det är möjligt att Frankrikes Christine Lagarde är en bra person för jobbet, trots att hon aldrig klarat att sköta sitt eget lands ekonomi i linje med kraven i EMU. Men det är inte i kraft av kompetens hon får det, utan av kontakter bland kompisarna med rösterna. För resten av världen är det en provokation. Och vi betalar priset, inte de. Självmål kallas det.