SAP står och faller med arbetslösheten
En låg arbetslöshet är en väsentlig del såväl av den socialdemokratiska självbilden som av många väljares betygssättning av SAP. Att LO-ordföranden, likt hon gjorde igår på Dagens Nyheters debattsida, uppmanar regeringen att bedriva en aktivare politik mot arbetslösheten är därför inte märkligt på något sätt.
Kan inte socialdemokraterna få ner den katastrofala arbetslösheten så lär också partiet få svårt att överleva nästa val. FOTO: SCANPIX
Foto:
Arbetslöshet är dock inget fenomen som pratas eller debatteras nedåt. Nya jobb uppkommer inte automatiskt därför att det finns politiska önskningar om att så skall ske. På motsvarande vis är inte "gamla jobb" säkrade bara genom politiska uppfattningar om att jobben borde vara kvar.
<B>De som anställer människor i företag, förvaltningar och organisationer agerar nämligen rationellt utifrån sina egna verksamheters behov.</B>
Man håller sig inte med några extraanställda personer av politiska lämplighetsskäl.
Ekonomisk rationalitet har under lång tid varit en helt integrerad del av den svenska arbetsmarknaden. Under långa perioder har denna rationalitet varit förenlig med låga arbetslöshetstal.
Nya arbetsplatser skapades i tillräcklig omfattning för att ersätta de arbeten som försvann i spåren av effektiviseringsprocesserna.
Sedan ett antal år tillbaks har emellertid förutsättningarna förändrats.
Svensk arbetsmarknad kännetecknas fortfarande av hög rationalitet. Nya arbetsplatser har dock inte tillskapats i tillräcklig grad.
<B>Moderaternas och den borgerliga alliansen som helhet utmanar nu socialdemokratins traditionella dominans på arbetslivsområdet.</B>
Deras recept består i korthet av förslag vars syfte är att skapa en större låglönemarknad i Sverige.
<B>Genom sänkningar av ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna tror de att fler företag och fler jobb skall kunna uppstå på arbetsmarknaden.</B>
Borgerligheten gråter dessutom krokodiltårar över utflyttningen av personalintensiva delar av industrin till låglöneländer. De försöker ge sken av de på något sätt skulle motsätta sig en sådan utveckling. Socialdemokratin avvisar - på goda grunder - den borgerliga politiken. Men vad är då deras alternativ?
LO-ordförandens artikel i gårdagens DN ger i och för sig en del svar på den frågan. Hon förordar bl a effektivare arbetsmarknadspolitiska stöd för dem som drabbas av arbetslöshet. Här finns säkerligen mycket att förbättra.
Men huvudfrågan återstår att besvara; på vilket sätt skall Sverige - mitt i den hårda globala konkurrensen - kunna värna och utveckla sin roll som attraktivt geografiskt område för företag, förvaltningar och organisationer som ger människor hyfsat välbetalda arbeten?
Finansminister Pär Nuder har lovat att den starka svenska ekonomin skapar förutsättningar för gedigna satsningar mot arbetslösheten.
<B>I vårpropositionen i april ämnar han därför ge svar på LO-ordförandens och alla andras frågor om arbetslösheten.
Det vill till att han har något substantiellt att komma med.</B>
Annars lär socialdemokratin falla från Rosenbad lika tungt som snön har fallit från himlen denna vårvinter.