Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sänkt spritskatt ingen lösning på problemen

Louise Malmström

Louise Malmström

Foto:

Norrköping2005-08-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ett par bekanta har just kommit hem efter sin Europasemester och har bilen full med sprit, alkoläsk och vin. De bjuder på middag och de nyinköpta dryckerna och jag låter mig väl smaka. Vilka spännande sorter det finns och man måste ju pröva lite av varje. Fast den rosa yoghurtbaserade som serveras till kaffet nobbar jag.

Mina bekanta är inte de enda. I juli i år slog införseln av alkohol i Sverige alla rekord. Själv bidrog jag till statistiken med en flaska slovenskt rödvin.
Sverige har fört en framgångsrik alkoholpolitik under ett antal decennier. Med hög alkoholskatt har vi finansierat välfärd och hållit tillbaka ohälsa och kostnader för missbruksvård. Med begränsad tillgänglighet har vi försenat alkoholdebuten bland unga och minskat spontandrickandet.

Det är bara att konstatera att den tiden nu är förbi. Systemets försäljningssiffror sjunker medan alkoholen flödar in över gränserna, legalt och illegalt. Varje håla med självaktning har ett garage, en långtradare, en arbetsplats eller till och med en matvarubutik där sprit radas upp och säljs vidare. Och var femte köpare av illegal alkohol är under 20 år. Varje familj med självaktning har ett välfyllt förråd i källaren där det bara är att hämta när andan faller på. Dagens ungdomar tar inte en centiliter ur varje flaska i föräldrarnas barskåp och fyller upp med vatten utan i stället några öl eller en hel flaska vin utan att föräldrarna märker något. Det finns ju så många.

Hur löser man då det nya problemet om man inte kan påverka införselkvoterna och på den vägen minska andelen alkohol som förs in i landet? Nu ligger ett socialdemokratiskt förslag på sänkt spritskatt med 40 % i förhandlingspotten inför 2006 års budget. Det bemöts olika. Man pekar omväxlande på minskade respektive ökade problem efter sänkt spritskatt i andra länder. Omväxlande på en förändring av alkoholkulturen till det bättre respektive det sämre.

Men nykterhetsrörelsen är såvitt jag sett enig. Sänkt spritskatt löser inte problemen. Med tanke på hur stor skillnaden i pris fortfarande kommer att vara är jag beredd att dela deras analys. Vi har ungefär dubbelt så hög spritskatt som Finland, tre gånger så hög som Danmark, fyra gånger så hög som Tyskland och fem gånger så hög som de baltiska länderna. Förslår den fyrtioprocentiga sänkningen då? Kommer båtarna i hamnen där man i dag kan köpa en liter sprit för en spottstyver att slå igen och folk att börja handla på Systemet igen? Eller har man redan utvecklat en kultur som kommer att fortsätta utvecklas så att man, där man kan köpa sprit i dag, kan köpa narkotika i morgon och flickor i övermorgon - oavsett vilken spritskatt vi har på Systemet?
Dessvärre tror jag det senare är ett mer rimligt antagande än det förra.

Om resultatet i budgetförhandlingarna blir att spritskatten sänks med 40 % lär vi få se om det kommer att leda till minskad införsel eller ökad konsumtion här i Sverige. Men om vänstern och miljöpartiet står på sig och förhandlar bort spritskattesänkningen är jag nog inte den enda sossen som kommer att applådera i stället för att gnissla tänder. Och om skatten på cigaretter och alkoläsk, som ska hjälpa till att finansiera sänkningen, höjs ändå blir det ett par extra klapp.
Läs mer om