Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samtal från en hamndirektör

Norrköping2010-02-06 05:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Redan för ett par veckor sedan ringde vd:n för Hamnbolaget Bengt-Erik Bengtsson mig och var mycket upprörd. Han blandade vädjanden med varningar. Då hade vi alltså ännu inte publicerat någonting alls. Men han visste att reportern Britt-Marie Citron hade fått ut en del handlingar. Han visste förstås också vad hon skulle hitta där... Krönika
Därför försökte han först stoppa Citron från att få ta del av de offentliga handlingarna. Bengtsson har lagt stora summor på att låta jurister försöka hitta argument för att han ska slippa insyn i bolaget. Men det har varit föga framgångsrikt. Juristerna har bara kunnat konstatera att offentlighetsprincipen gäller. Skälen för det är mycket goda. Det är allmän egendom bolaget hanterar. Därför är det såklart rimligt att skattebetalarna, ägarna, har insyn i verksamheten. Hamndirektören misslyckades alltså med att stoppa reportern. Alltså återstod att försöka förmå den ansvarige utgivaren att stoppa publiceringen. Jag hade då redan hunnit granska kvittona och insåg precis vad som oroade Bengtsson. Det blev ett intressant samtal. - Du vet, det finns ingenting där som är nåt konstigt alls, inte ett dugg! - Nej, men då så, då är det väl inget att bekymra sig för. När Bengt-Erik Bengtsson förstod att vädjanden inte räckte gick han över till varningar. Arbetslöshet hotade i hamnen, inte bara i hamnen förresten utan i hela Norrköping, om Folkbladet tryckte någonting av det som reportern fått ut. Ansvaret för denna massarbetslöshet skulle då vara mitt som hade godkänt publiceringen. De anställda i bolaget, eller som han kallade dem "mina grabbar", var jävligt bekymrade och undrade vad Folkbladet var ute efter egentligen. - Det här är uppe på högsta nivå nu i facket, och de kommer att agera om du kör ut det här, det ska du ha klart för dig! - Men det är ju inget "konstigt alls" sa du ju om det som Britt-Marie Citron fått ut, hur skulle det då kunna hota jobben eller bli en fråga för facket?! Svaret var att konkurrenterna skulle dra nytta av informationen. Fartygen skulle i fortsättningen undvika Norrköping. Nu vet jag vet väldigt lite om hur det är att vara chef över en hamn. Det kanske krävs några rejäla drinkar för att få hem kontrakten. Jag är vd för ett litet tidningsbolag. Även jag har förstås ett representationskonto, men så värst mycket alkohol brukar det inte bli där. Senast var när personalen bjöds på en starköl till julbordet, lite snålt fanns det en del som tyckte. Bengtsson snålar däremot alltså inte. Att alkohol kan vara ett smörjmedel såväl i privata relationer som i affärslivet är jag inte främmande för. Tvärtom, det är ett faktum. Det visste också Jesus. Därför var ju faktiskt hans allra första underverk att förvandla vatten till vin under ett bröllop, när vinet var på väg att ta slut. Men om man nu inte har den förmågan, så får man allt finna sig att kostnaden för vinet diskuteras. I alla fall om man ska vara direktör för ett bolag ägt av skattebetalarna. Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om