Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samhället mycket större än staten

Idag samlas riksdagen till partiledardebatt. Det civila samhällets styrka och förmågor borde vara ett centralt tema i diskussionen på Helgeandsholmen. LRF, Röda Korset, skogsägarsamfälligheter, Läkare utan gränser, reseföretag, SAS-kaptener, Rädda Barnen, medieföretag och hundratusentals enskilda svenskars solidaritet och givmildhet har visat ett Sverige som många trodde kanske inte fanns.

Foto:

Norrköping2005-01-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är detta myller av enskilda människors, företags och organisationers uppfinningsrikedom och handlingskraft som skapar förutsättningar för det starka och goda samhällets framtid.
Statsminister Göran Persson har idag chansen att på allvar solidarisera sig med det civila samhället. Statens myndigheter och förvaltningar har givetvis viktiga uppgifter i samhället men det finns ingen anledning att överdriva deras betydelse. I tider av kris och extraordinära påfrestningar spelar istället det "riktiga" samhällets aktörer huvudrollerna.
Staten följer sina reglementen och instruktioner medan människorna följer sina hjärtan och känslor. Idag kan Göran Persson tydligt visa att han och socialdemokratin inte sitter fast i statens strukturer. Idépolitiskt är det ingen tvekan om att socialdemokratin är i stort behov av ökad närhet till det civila samhällets frivilliga och självständiga aktörer.
Samhället är mycket större än staten. Vill socialdemokratin i framtiden beröra människors hjärtan och känslor - och inte bara styra genom lagar och bidrag - så krävs därför ett närmande till de mer oreglerade, fristående och idéstyrda delarna av vårt gemensamma samhälle.