Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Salig på bekostnad av andras salighet

Louise Malmström

Louise Malmström

Foto:

Norrköping2004-01-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det ringde på dörren. Utanför stod en man med Bibeln i handen. En halvmeter bakom honom stod en välklädd och leende kvinna. Jag är nog en av få som faktiskt tycker att sånt är lite småskoj. Fast jag höll på att koka spaghetti var inte min första impuls att slå igen dörren i ansiktet på dem utan att starta någon slags konversation. De brukar nämligen alltid fråga om man har läst Bibeln. Det har jag. Jag har åtta universitetspoäng i Gamla och Nya Testamentet, vilket brukar kännas kul att kunna upplysa sådana som dem om. Särskilt som det ju inte är sådär särskilt ofta jag har någon nytta av de poängen i andra sammanhang.

Bibelsamtal
I vanliga fall brukar det dock bli ganska kortvariga bibelsamtal med dörrknackare av det slaget. Jag brukar få säga att jag läst Bibeln och inte tolkar den som de och de brukar svara att det är synd och att det inte är för sent att ändra sig och ansluta sig till de 144 som kommer att skonas på domens dag (hur sjutton nu det skulle kunna gå till eftersom det måste finnas betydligt fler rättrogna än så?). Sedan brukar det vara hej, hej och adjö till nästa gång.

Åt fel håll
Men den här gången ville de ändå fortsätta läsa bibelcitat och tala om att världen var på väg åt fel håll. Det hjälpte inte att jag sa att jag höll med om att världen lämnar mycket övrigt att önska men att det är vi människor som måste rycka upp den och att vi inte kan förlita oss på att någon utomvärldslig kraft ska göra det. Diskussionen fortsatte medan spaghettin blev överkokt och även om jag tyckte att allt de sa var fel och helt förryckt blev jag inte upprörd. Var och en blir ju salig på sin tro och det vore fel av mig att påstå att tron på socialismen skulle vara mer värd än tron på den kristna guden.

Kan göra skada
Den tanken höll jag kvar resten av eftermiddagen. Det var först sent på kvällen när jag sorterade en hög gamla papper och hittade en broschyr utgiven av en ekumenisk arbetsgrupp som jag kom på hur mycket skada sådana som tror väldigt mycket på något och gör allt för att övertyga andra kan göra.
Broschyren jag hittade heter "Värt att vänta på" och vänder sig till ungdomar. I den broschyren redogörs för Bibelns syn på synd och sexualitet och den ekumeniska gruppens slutsatser av denna. Där får man veta att det är fel att ha sex före äktenskapet, att homosexualitet är onaturligt och att onani är en synd.
Till en början framstod broschyren som rätt harmlös och sympatisk. Ha inte för bråttom med sex kan för många vara ett angeläget budskap. Men så insåg jag hur förödande den skulle kunna vara i händerna på en osäker tonåring som onanerar, redan haft sex eller börjat förstå att hon eller han är homosexuell.

Laddat område
Sexualitet är, och har alltid varit, ett laddat område förknippat med massor av problem och tragedier. Barn exponeras som sexuella varelser, grupptryck skyndar på ofrivilliga sexdebuter och kvinnor världen över tvingas till prostitution. Det är verkliga problem relaterade till sexualitet. Att två unga människor som älskar varandra har sex utan att gifta sig är det inte. Inte heller att två människor av samma kön har sex på bådas villkor.
Nästa gång några bibelciterare ringer på min dörr tror jag att jag ska bjuda in dem för att diskutera det i stället. Det skulle vara mycket mer intressant att höra deras synpunkter på hur salig får man bli på sin tro om man därmed belägger andra, till exempel ungdomar i en viktig utvecklingsfas, med en massa skuldkänslor och pekpinnar. Eftersom jag tror på socialismen skulle jag till och med kunna tänka mig att bjuda dem på spaghetti.
Läs mer om