Saknas: en bättre rättsstat
Så här i nationaldagens efterdyning finns anledning att fundera över hur staten i nationen sköter sig. Vad staten skall göra och inte göra är ett centralt och mångtusenårigt debattämne inom politiken.
Sexton kvinnor och åtta män greps, misstänkta för grov misshandel, efter ett tumultartat bråk utanför en porrklubb. Tre män, kunder eller anställda på klubben, angreps med tillhyggen i början av maj. Foto: Scanpix
Foto:
De flesta människors uppfattningar befinner sig på en glidande skala mellan dessa båda extremer. I dagens samhälle torde det finnas en bred uppslutning bakom uppfattningen att statens kärna främst utgörs av de områden där ingen privat aktör kan träda in i statens ställe.
Få torde t ex anse att det vore lämpligt att driva domstolar, polismyndigheten och/eller försvaret i privat regi. Dessa samhällsuppdrags huvudsyften är att skydda medborgarna till liv och lem. Opartiskhet i förhållande till alla olika privata intressen i samhället är en grundläggande förutsättning för att sköta sådana uppdrag.
Mellan staten och medborgarna finns emellertid ett slags kontrakt upprättat. Kontraktet består dels av vår författnings grundlagar. Lagarna skyddar medborgarnas demokratiska fri- och rättigheter från statligt förtryck och diskriminering. Kontraktet ger dessutom medborgarna rätten att ensidigt säga upp avtalet med staten. Till skillnad mot staten som svårligen kan välja sig ett nytt folk står det folket fritt att när det så önskar välja sig en ny stat.
<B>Idag riktas en växande kritik mot hur staten sköter sina åtaganden inom bl a polis - och domstolsväsendet. Väldigt få brott klaras upp samtidigt som köerna av ärenden växer till sig på landets tingsrätter.</B>
Drygt 90 000 fall väntar just nu på att avgöras i tingsrätterna. Utomhusvåldet accelererar och frånvaron av polisskydd i de brottsbelastade miljöerna skapar grogrund för ett slags privatisering av det "våldsmonopol" som den statliga polisen skall försöka upprätthålla i fredstid.
Den moderna staten i Sverige och många andra nationer förefaller vara upptagen på alltför många områden för att kunna hävda sig inom sina naturliga monopolområden. Driften av sådant som sjukhus, skolor, apotek och försäkringar tillhör knappast statens kärnområden. På dessa arenor kan man utan besvär inta ett pragmatiskt synsätt där privata och statliga aktörer mycket väl är utbytbara med varandra. Med domstolar och poliser förhåller det sig dock annorlunda.
Det är skrämmande att föreställa sig ett samhälle där staten överlämnar rättsskipningen och polisiära befogenheter åt privata utförare.
Statens operativa ledning är regeringens ansvar. Land skall med lag byggas, sa man förr i tiden. Det gäller än. Nationen är i stort behov av en bättre fungerande rättsstat. Finns det något bra socialdemokratiskt svar på det behovet?