Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så rätt jag gjort så fel det blev eller så fel jag gjort så rätt det blev!

En fras som jag många gånger tänkt på. Politik handlar om hur människor ska få chansen att göra rätt då de gjort fel och uppmuntras att fortsätta göra det rätta.

Yvonne Andersson

Yvonne Andersson

Foto:

Norrköping2006-06-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.







Ofullkomlighetstanken är en grundläggande princip för kristdemokraterna. Hur vi än anstränger oss för att vara goda medmänniskor, kan det bli fel ibland. "Jag menade inte så", säger vi ofta för att släta över en överilad fras vi inte menat. Men på jobbet, i skolan, bland vänner och till och med i familjen missförstår man ändå lätt varandra och stämningen kan bli exkluderande. Den som drabbas känner sig utanför, självförtroendet avtar och viljan att dela med sig och utvecklas i sammanhanget avtar. Förtroendet och tilliten tar stryk. En liten händelse av rent misstag kan växa till problem när klimatet är hårt och dömande.

Politik handlar bland annat om det ska bli lättare för människor att leva tillsammans. Då uppmuntrar man och ger kraft, medverkar till ökat självförtroende och skapar tilltro. Tilltro, att tro någon om det goda och vad den människan kan utvecklas till med alla de resurser som hon har. När människor har tilltro till varandra, blir de trygga och det är naturligtvis bra inte bara för den enskilde, utanför samhället som stort. I samhällen som präglas av individers tilltro till varandra, är till exempel brottsbenägenheten ofta mindre.

Jag har myntat begreppet KRAFT: K för kärlek, R för respekt, A för arbetskraft, F för förtroende och T för tillit. Dessa begrepp behöver stärkas i vårt samhälle och vi behöver belysa hur de hänger ihop med varandra. Politik handlar inte bara om att leverera praktiska lösningar på reella problem. Politik handlar också om att uppmärksamma de förutsättningar som behövs för att människor ska må bra. Men också vad som ger arbetsglädje, ökad respekt till varandra och hur samhälleliga problem kan lösas genom att individen mår bättre och blir trygg i sig själv.

Av ofullkomlighetstanken följer att vi ska stödja människor när de begår misstag, men självfallet bekämpa medvetna snedsprång som kommer andra till skada. Poängen är att hur olika skälen än är till att något gått snett, så finns det alltid möjlighet att börja om.
Ingen människa tjänar på att någon trycks ned och förlorar sitt självförtroende och kanske till och med självtilliten. Ingen vinner långsiktigt på att människor mobbas, exkluderas eller nonchaleras. Istället är det alltid lönsamt att hjälpa vår medmänniska att stärka sin självtillit. Det ger KRAFT att förbättra. Vi är redan många som vill medverka till att det blir ett gott samhälle, men vi kan bli fler.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Yvonne Andersson, kristdemokratisk
riksdagsledamot för Östergötland
Läs mer om