Så kan partierna vitaliseras
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Göran Persson har under sitt liv varit med om väldigt stora förändringar. Uppväxten i 1960-talets stilla Vingåker, lite vid sidan av de stora allfarvägarna, har steg för steg lett honom till en position som en av Europas mest erfarna statsministrar.
Under intervjun kommenterade Persson sin egen "klassresa" som gick över envetet föreningsengagemang, högskolestudier och kommunalpolitik. Idag, hävdade Persson, lever vi i och för sig i ett hårdare samhälle men de stora tekniska sprången på informationsområdet har skapat många fler möjligheter att befria sig från de eventuella olägenheter som ens ursprung skapar.
Idag är inte Vingåkersbon mindre informerad och insatt än stockholmaren. Medierna - inte minst de interaktiva - och den rent fysiska rörligheten i samhället öppnar vägar för långt fler människor idag än tidigare.
Man kan hänga med i vad som händer oavsett var man är och man har lättare att bilda opinion i sakfrågor än vad som någonsin tidigare har varit fallet.
Utvecklingen ställer stora krav på partiväsendet. Partiernas roll är att göra avvägningar och prioriteringar i samhällsfrågorna. Idag sjunker medlemsantalet drastiskt i partierna samtidigt som de kvarvarande blir äldre. Risken är därför stor, menade Göran Persson, att partierna blir mindre representativa. De kan komma att utvecklas till smala samlingsplatser för allt mer särpräglade och likatänkande människor.
Persson borde ha knutit ihop sina resonemang om medierna och partiernas situation på ett bättre sätt. I partiernas försvagning finns faktiskt möjligheter till demokratiska förstärkningar. Svagare partier blir nämligen mycket mer beroende av de partilösa medborgarna. Därmed ökar medborgarnas chanser att få större inflytande på politiken.
Tar partierna till sig samhällsutvecklingen på ett klokt sätt kan de vitaliseras och öppnas upp på ett mycket spännande sätt.