Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Risk för förlamat EU

Idag inleder EU förhandlingar med Turkiet om landets eventuella och framtida medlemskap i unionen. Storbritannien är ordförandeland i EU denna höst. Premiärminister Tony Blair har drivit på för att kunna starta förhandlingarna. Motståndet mot Turkiet har varit och är stort i de allra flesta av unionens medlemsländer.

Foto:

Norrköping2005-10-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den negativa inställningen till Turkiet är särskilt stort i två av unionens i särklass två största problemländer Tyskland och Frankrike.
Högerpolitiker i de båda länderna kampanjar intensivt mot ett turkiskt medlemskap. I sin agitation fiskar de oblygt i de grumliga och nattståndna vatten där misstänksamheten och rädslan mot utlänningar i allmänhet och muslimer i synnerhet är som störst. Samtidigt visar politiska ledare i Tyskland och Frankrike en oroande handlingsförlamning inför den globala ekonomins krav på anpassning och utveckling.

Ländernas ekonomier har gått mer eller mindre i stå, vilket påverkar alla EU-medlemmars ekonomi negativt. Den ekonomiska protektionismen i Tyskland och Frankrike är ett stort problem för EU.

<B>Den så kallade Lissabonstrategins målsättningar om ett Europa i världstopp när det gäller ekonomisk, social och grön konkurrenskraft och hållbarhet, riskerar att falla platt till marken. Motståndet mot Turkiets medlemskap är en kulturell och politisk spegel av tyskars och fransmäns ekonomiska självgodhet och självcentrering.</B>

World economic forum rangordnar regelbundet världens länder efter den konkurrens- och utvecklingskraft som nationerna uppvisar. Förra veckan presenterades en lista där Sverige, Finland och USA låg i topp. Den svenska modellen av frihandel, öppen konkurrens och skattefinansierad fördelningspolitik klarar sig således mycket bra på världsmarknaden. För att behålla vår position och därmed våra möjligheter till välfärd och välstånd är det av stor betydelse att Tyskland och Frankrike inte tillåts blockera en fortsatt utveckling av öppenhet och konkurrens inom EU.

Ett framtida turkiskt medlemskap i unionen är ett viktigt steg mot ett mer dynamiskt EU. Landet är stort, folktätt och utvecklingshungrigt. Tillsammans med länderna Polen, Spanien och Storbritannien kan Turkiet i en framtid skapa en motvikt mot den tysk -franska maktaxeln i Europa. Unionen står vid ett slags vägskäl. Under de kommande åren kommer det att avgöras vilken väg som EU väljer.

Förhoppningsvis ansluter sig Tyskland och Frankrike till de mer dynamiska ländernas krets och agenda. Fortsatt konservatism och inåtvändhet i EU: s stora grundarstater kan få förödande konsekvenser. Den svenska regeringen bör göra vad den kan för att öka på trycket för förnyelse och förändring.