Av artiklar i lokaltidningarna framgår de mycket generösa villkor avgångna riksdagsledamöter, landstings- och kommunalråd har. Bland annat så redovisades erhållen visstidspension för åtta avgångna kommunalråd i Norrköpings kommun. Cirka 900.000 kr hade under första halvåret 2011 betalats ut. Ett ?försvar? av villkoren på kommun- och landstingsnivå är att Sveriges Riksdag har beslutat om motsvarande villkor för avgångna riksdagsledamöter. Det är i högsta grad stötande att politikerna kan besluta om sina egna löner och pensioner.
Jag har kollat lite djupare i ?Riksdagens garantiträsk? och begränsat mig till perioden 1/1 2003 - 30/11 2011 och finner att 125 avgångna riksdagsledamöter under denna period uppburit inkomstgaranti till en summa av 114.303.160 kr. Jag valde att titta på partitillhörighet för de personer som under perioden mottagit ersättning överstigande 1.000.000 kr. De uppgår till 37 personer och där är fördelningen följande:
18 socialdemokrater
6 vänsterpartister
5 moderater
5 miljöpartister
2 kristdemokrater
1 centerpartist
De partier som många förknippar med att ha en speciell omsorg om de breda folklagren - S och V - verkar vara de största mottagarna! Noterbart är att ?utbetalningsligan? toppas av en S-kvinna som haft ersättning sedan 2002. Hon har mottagit drygt 3,1 miljoner kr.
Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson tycker att en tvåårsgräns ska införas och sedan ska inkomstgarantin upphöra. Centerpartiets riksdagsgrupp står bakom ett sådant förslag.
Det vara intressant att få veta hur lokala kommun- och landstingsföreträdare, gärna tidigare och nuvarande kommunal- och landstingsråd, för partierna ser på framtida inkomstgarantier. Kan det möjligen bli en valfråga?