Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Resultat viktigare än ranking

120, 104, 84, 99. Siffrorna visar Norrköpings placering i Svenskt Näringslivs kommunranking när det gäller företagsklimatet åren 2008 till 2011.

Norrköping2011-05-10 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen väckte siffran -16 stor uppmärksamhet i media och bland borgerliga politiker. Norrköping hade rasat 16 placeringar i näringslivsklimat!

Jaså. Tror någon att företagsklimatet har ändrat sig så mycket på fyra år? Från 2008 till 2009 förbättrade vi oss 16 placeringar, från 2009 till 2010 förbättrade vi oss 20 placeringar. Vad har då hänt? Har vi fått nya politiker i Norrköping? Har alla tjänstemän som arbetar med frågor som berör företagandet plötsligt slutat och ersatts med helt andra?

Nej, så är det naturligtvis inte. Det är Svenska Näringslivs sätt att mäta som tydligen kan ge vilka resultat som helst från ett år till ett annat. De flesta rankinglistor som publiceras har mera till syfte att ge den egna organisationen publicitet än att på allvar mäta något tillstånd.

Ska vi då strunta i vad de säger om näringslivsklimatet? Nej, absolut inte. Ämnet som sådant är i högsta grad verkligt. Norrköping ska ha ett bra företagsklimat, och det kan bara åstadkommas genom ett idogt arbete av kommunens politiker och tjänstemän tillsammans med de som är berörda, företagarna, stora som små. Vi har alla, boende i kommun och nuvarande och blivande anställda i företagen, ett intresse av att företagandet ska blomstra i kommunen.

Kommunen har ett antal organ som direkt arbetar för att förbättra klimatet för företagande. Näringslivskontoret och Etablering Norrköping är två exempel, men också Stadsbyggnadskontoret, Bygg- och Miljökontoret med flera har stor betydelse för att det finns service av olika slag som på ett smidigt och enkelt sätt underlättar för näringslivet att fungera, att etablera sig och att expandera.

På ett indirekt sätt har i stort sett hela den kommunala verksamheten betydelse för hur näringsliv och sysselsättning utvecklas i Norrköping. Därför var det glädjande att lyssna till fullmäktigedebatten i måndags. Det sträcktes ut händer åt olika håll, det erkändes att också partierna i det andra blocket hade några goda idéer.

Jag hoppas att också kommunens företagare noterar utvecklingen och tar chansen att delta i diskussionen. Då vore det märkvärdigt om inte Norrköpings företagsklimat ska visa framfötterna i kommande ranking, hur den än beräknas.