Restriktivitet gäller även för direktörer
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De som arbetar tjänar pengar för egen konsumtion men de skickar också in en femtiolapp av varje hundring till den offentliga sektorn. Restriktiviteten innebär att vi bör vara återhållsamma med att t ex utnyttja de offentliga välfärdssystemen. Inte sjukskriva oss i onödan, inte mygla med A-kassan, inte fuska med skatten, osv.
Restriktiviteten är grundläggande för systemets trovärdighet. Därför blir vi med rätta upprörda när fusk och överutnyttjande avslöjas. Särskilt illa tycker vi det är det när folk som redan har det bra ekonomiskt ökar på sina förmåner.Tyvärr finns det många exempel på sådant; Riksdagsledamöter som medvetet utnyttjar föräldraförsäkringens konstruktion för att tillskansa sig 8000 kronor extra i månaden.... Skandiadirektörer som utnyttjar sin ställning för att sno åt sig många extra miljoner från sitt företag.... Landstingsdirektörer med löner som skulle kunna försörja fyra sjuksköterskor.
Återhållsamhet och restriktivitet är särskilt viktigt i landsting och i andra sektorer som betalas med skattebetalarnas pengar. Nog kunde man t ex ha en ordning inom landstinget där ingen tjänsteman i den administrativa förvaltningen har högre lön än den högst arvoderade politikern? Landstingsdirektörer har en begränsad arbetsmarknad och jag tror att ytterst få skulle avstå från att arbeta hårt även efter en sådan lönereform.