Reinfeldt vet inte vad solidaritet är
Louise Malmström
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Alternativt vid att vara utan jobb i ett arbetslöshetens England.
Arbetsmiljön och de fackliga rättigheterna bryts ned steg för steg tills katastrofen är ett faktum. Jag kunde inte låta bli att associera till det som händer i den filmen när jag först läste om byggnadsblockaden i Vaxholm. Även om läget inte är lika akut här finns det krafter som verkar för en nedbrytning av arbetarnas rättigheter. Och när sådant väl har börjat kan det gå det snabbt.
Bara halva lönen om du är lett
Är du lett får du 80 kronor i timmen i lön på ett svenskt bygge. Är du svensk får du minst 145 kronor i timmen. Den bistra sanningen uppenbarade sig för de femton lettiska byggnadsarbetarna som vid det här laget är mycket omskrivna i medierna. Svenska Byggnadsarbetarförbundet anser att svenskt kollektivavtal ska gälla för arbeten i Sverige oavsett om entreprenören kommer från Sverige eller från något annat land. Men det lettiska bolaget hävdade att deras lettiska avtal gällde och vägra teckna svenskt kollektivavtal. Bygget sattes i blockad.
Historien är anmärkningsvärd i sig. Men än mer anmärkningsvärd är moderatledaren Fredrik Reinfeldts reaktion på den. Han, som tidigare velat framstå som kollektivavtalens bästa vän, fick plötsligt bekänna färg i praktiken. Byggnads krav på svenska kollektivavtal för de lettiska byggnadsarbetarna i Vaxholm kommenterade han som "en skamfläck för LO".
Självklart med likvärdiga villkor
För de flesta av oss är det självklart att alla som arbetar i vårt land ska ha goda och likvärdiga arbetsvillkor. Vi vill inte ha ett a- och b-lag på arbetsmarknaden där de som kommer hit från andra länder och arbetar måste acceptera löner och arbetsförhållanden som ligger långt under det svenskar skulle acceptera. Våra svenska villkor ska gälla för alla i Sverige.
Det handlar naturligtvis om något så klassiskt som solidaritet. En människas likvärdiga arbetsinsats är inte värd mindre än en annans bara för att man kommer hit från ett annat land och utför den. Men det handlar också om att värna våra svenska villkor och undvika dumpning. Det är lätt att se att det moderaterna hyllar och kallar fri rörlighet och sund konkurrens i själva verket är ett sätt att pressa ned våra svenska löner och att pressa tillbaka de förmåner som förhandlats fram vad gäller arbetsmiljö och arbetsvillkor.
Den svenska modellen
Svensk arbetsmarknad har sedan decennier tillbaka präglats av att arbetsmarknadens parter reglerat villkoren genom kollektivavtal. Det utmärker oss från de allra flesta länder i Europa. Båda parter har att vinna på att det finns en gemensam strävan efter en väl fungerande arbetsmarknad mellan arbetstagar- och arbetsgivarparten. Den svenska fackföreningsrörelsen har alltid varit öppen för förändring och förnyelse. Man har byggt upp en beredskap för utveckling i takt med omvärlden och anpassat sig till förändrade krav.
Det är hela den svenska modellen med kollektivavtal i grunden och dess konsekvenser för ett gott förhandlingsklimat som Reinfeldt ifrågasätter. Nu hoppas jag att vi alla vågar ifrågasätta Reinfeldt. Även om vi inte råkar vara byggnadsarbetare. Nästa gång är det kanske Handels, Kommunals eller Metalls medlemmar som berörs av Reinfeldts positiva inställning till lönedumpning.