Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rättvisa före sänkt skatt

Folkbladets debattserie på temat "Två starka och ett svagt" fortsätter i dag. Ett antal politiker har inbjudits att skriva om den egna sidans vassaste argument i valrörelsen och om motståndarens svagaste.

Norrköping2010-08-06 08:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid förfrågan från Folkbladet om detta inlägg blev jag fundersam. Hur ska man kunna "sålla ut" det svagaste argumentet från Alliansregeringen? De har ju verkligen misslyckats med så mycket... Men däremot har de lyckats i sin retorik och verkligen kunnat låta som att det de gör är bra. Å andra sidan är det lika svårt att hitta våra två bästa argument, vi har ju så många. Jag fastnade för följande:

Blå-blått: Sänkta skatter ger mer och fler jobb. Det har visat sig att arbetslösheten inte gått ner trots skattesänkningarna. Regeringen vill gärna skylla på finanskrisen, men det är en mycket liten del av förklaringen. Sanningen är att det är endast politisk teori och önsketänkande som ligger bakom regeringens envishet med skattesänkningar.

Jobb skapas inte genom att jaga människor att söka jobb som inte finns. Dessutom jobbar inte folk mer för att skatten sänks. Vi rödgröna lät Novus fråga svenska folket hur de skulle reagera på ytterligare sänkta inkomstskatter. 90 procent svarade att de skulle arbeta lika mycket eller mindre än idag...

Mot detta står Vänsterpartiets och det rödgröna alternativets verklighetsförankrade politik: rättvis skatt efter bärkraft. De som har högst inkomster betalar lite mer.

Vi lever i dag i ett samhälle som präglas av orättvis lönefördelning. Varför ska inte städerskan tjäna lika mycket som metallarbetaren på Electrolux? Hur värderas arbete? Ett mer jämlikt och jämställt samhälle tjänar alla på, det visar forskningen.

Det ger ett mer rättvist och solidariskt samhälle där vi bryr oss om varandra istället för att skapa utanförskap. Man kan till exempel fråga sig varför många människor som jobbat många år och blir sjuka inte kan utnyttja den försäkring man betalat till så länge?

Hur tänker Alliansen när de genomför en sådan förändring? Jag har aldrig träffat någon som vill bli sjuk eller arbetslös...

Skapa jobb i offentliga sektorn. Genom att använda skattepengarna till att satsa på den gemensamma sektorn så skapar vi både större trygghet för de som verkligen behöver det och fler jobb. Det är dessutom viktiga produktiva jobb i bland annat skola, omsorg och vård. Vi investerar för framtiden i människor.

Det är också viktigt att använda pengarna på bästa möjliga sätt vilket utesluter vinstdrivande företag på skattefinansierade områden. Varför betala skatt som går direkt ner i någon privat företagsägares fickor istället för att användas till säger vi fler lärare?

Genom dessa satsningar ändrar vi politisk kurs för Sverige. Ett Sverige där vi samarbetar mer än konkurrerar, där vi inte tillåter att människor slås ut och hamnar i utanförskap och där människor tillåts arbeta utifrån sina egna förutsättningar. Där de inte tvingas välja att jobba så hårt att man slås ut eller att stå utanför arbetslivet helt.

Ett sådant samhälle skapas av en rödgrön regering vid valet i höst.

Läs mer om