Rätt av Morgan att rida på två hästar samtidigt
Folkhälsominister Morgan Johansson och hans nordiska ministerkollegor agerar nu för att påverka EU: s framtida alkoholskatter. De nordiska länderna uppvisar rätt stora inbördes skillnader i alkoholbeskattning.
Morgan Johansson gör rätt som propagerar för både höjd skatt inom EU och sänkt skatt hemma. FOTO: SCANPIX
Foto:
Norden vill nu att EU inför en minimiskatt på vin, samt högre skatter på öl och sprit. Länderna begär också att de tillåtna införselkvoterna mellan unionens medlemsländer halveras.
Enligt regeringarna från det nordliga Europa är det av största vikt att EU upphör med att betrakta alkohol som vilken handelsvara som helst. Alkoholens sociala och hälsomässiga konsekvenser bör därför ha en mer framträdande plats i unionens alkoholpolitik. Just nu pågår arbetet med en stor alkoholpolitisk rapport inom EU. Morgan Johansson och hans nordiska bröder och systrar hoppas förstås att deras gemensamma utspel skall påverka rapportens innehåll. Rapporten publiceras om ungefär ett halvår och då kan vi se om övriga EU tagit några intryck av de nordiska argumenten.
Parallellt med opinionsbildningen inom EU arbetar den svenska regeringen med förberedelserna för att anpassa och sänka den skyhöga svenska alkoholskatten. Förslaget från utredaren, riksdagsmannen Kent Härstedt är att sänka skatten på sprit med 40 % från 1 januari, 2005.
Det finns en klar riksdagsmajoritet för skattesänkningar av alkoholskatten. Socialdemokrater och moderater gör gemensam sak i denna fråga. Morgan Johansson och hans parti vill sänka skatten för att om möjligt kunna rädda kvar statens kassako Systembolaget. Moderaterna å sin sida har inget emot skattesänkningar i allmänhet och partiets starka alkoholliberala falang välkomnar dessutom i synnerhet alkoholskattesänkningar.
Socialdemokraterna hade nog helst sett att fler partier anslutit sig till förslaget om skattesänkningar. Det är heller inte uteslutet att andra partier efter förhandlingar och kompromisser är beredda att kliva upp på skattesänkartåget. Persson, Johansson, Ringholm och de andra statsråden kan dock inte kompromissa bort skattesänkningens omfattning. Systembolaget blöder tungt och samtidigt ökar svenskarnas utlandsinköp av alkohol dubbelt så fort som Bolagets försäljningstapp. Tillsammans med det missnöje som riktas mot Systembolaget för företagets uppenbara missbruk av sin monopolställning (den omfattande mutskandalen) kan den rekordsnabba försäljningsminskningen innebära att "Gröna skyltens" saga snart är all.
Systembolagets detaljhandelsmonopol har fortfarande viss betydelse för folkhälsan och därför gör Morgan Johansson rätt när han försöker rida på två hästar samtidigt i alkoholpolitiken. Opinionsbildningen för höjd skatt i EU är nämligen samma andas barn som förslagen om sänkt skatt i Sverige.