Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rätt att satsa på Louis De Geer

Konkurrensen är stenhård i besöksnäringen. Samtidigt är det en växande marknad vilket innebär att det finns plats för många arrangörer och aktörer. De som vill vara med och jaga inkomster på denna marknad måste dock vara alerta och investeringsvilliga.

Foto:

Norrköping2004-12-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Norrköpings stad har i Industrilandskapet en fantastisk arena för en växande besöksnäring.Kommunstyrelsens förslag - som skall prövas av kommunfullmäktige i februari - om nya kongress- och konferenslokaler i Louis de Geer är därför en viktig framtidssatsning för Norrköping.
Besöksnäringen genererar mängder med arbetstillfällen inom stora delar av tjänstesektorn.

<B>Byggnadsarbetare, restaurangpersonal, eventarrangörer, busschaufförer, receptionister, hotellstädare, väktare, fönsterputsare, inredningsarkitekter, frukt- och blomförsäljare, dansbandsmusiker och trubadurer är bara ett litet antal av alla de yrken och inkomstmöjligheter som kan räkna med en positiv utveckling om Norrköping kan öka sina andelar på besöksnäringens marknad.</B>

Insatserna för att hänga med i besöksnäringens rally är förstås relativt höga. Och givetvis finns det risker. Bygget kan gå fel. Nysatsningen kan marknadsföras fel. Norrköping kan - trots 100 miljonerssatsningen på Louis de Geer - förlora besökare i förhållande till t ex Örebro och Västerås. Å andra sidan - rustar inte Norrköping upp Louis de Geer så kan staden vara helt säker på att förlora arbeten och skatteinkomster till andra kommuner. Linköpings satsning på Cloettahallen visar att den främste lokalkonkurrenten har bestämt sig för att vara med och slåss om besökarna i vår del av landet. Norrköping kan därför inte vänta för länge med att gå in i spelet.

<B>Kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson bör dock inte rusa för fort in i projektet. Moderaterna och vänsterpartiet tjänstgör i denna fråga som slavar på triumfatorns vagn och Ottosson gör klokt i att lyssna på deras viskningar och rop om byggets politiska och ekonomiska risker.</B>

Mattias Ottosson har i och för sig rätt när han säger att det i de flesta kommuner och städer är skattebetalarna - genom beslut från kommunpolitiker - som lägger upp de mesta pengarna för satsningar på infrastrukturen i besöksnäringen. Den stora andelen skattepengar i projekt som stora idrottshallar, kongresspalats, framgångsrika symfoniorkestrar, mm är berättigad genom att en stor del av vinsten/paybacken - arbetstillfällen och ökad skattekraft för kommunens innevånare går rakt in på den kommunala balansräkningens inkomstsida.
Moderaterna och vänsterpartiet har dock en poäng när de kritiserar Ottosson för att det enbart är kommunala skattepengar som riskeras i projektet.

<B>Det finns naturligtvis inget som hindrar att några av stadens kommersiella aktörer går in aktivt i det fastighetsbolag som socialdemokraterna i Norrköping anser skall bildas för ny- och tillbyggnaden i Industrilandskapet.</B>

Tvärtom skulle projektet stärkas av ett bolag som till dels ägs av privata intressenter.
Men kommunen måste hur som helst vara beredd att axla lejonparten av insatserna. Besöksnäringen spänner nämligen över oerhört breda områden i samhället. De privata näringsidkarna har däremot oftast mer smala intressen i branschen. De har fokus på hotellsängar, bussutflykter eller luncher.
Kommunen är därför den enda aktören med tillräcklig bredd i sammanhanget.