Politikerna, inte fusket är det stora problemet
Under förra veckan lämnade Jan Edling sin tjänst som utredare på LO. Efter 18 år tog han sin hatt och gick. LO:s ledning förhalade och försvårade utgivningen av en rapport som Edling arbetat med. Hans rapport tog uppenbart upp alltför känsliga ämnen för facket och socialdemokratin.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ulf Wickbom är krönikör i programmet "God morgon världen" i radions P 1.
I gårdagens krönika diskuterade Wickbom, Edlings rapport ur ett mycket intressant perspektiv. Sverige ingår i en alltmer global produktionsmarknad där våra löner, fabriker och priser får möta en allt hårdare internationell konkurrens.
Produktionen i Sverige är inne i en process av ökad koncentration till de regioner där det bor mycket folk och där utbildningsnivåer, rörlighet och flexibilitet är höga. En konsekvens av denna utveckling är att ett växande antal människor upplever att de inte längre hänger med i den globala konkurrensen om jobben. De är inte sjuka, inte arbetsoförmögna och inte socialt utslagna.
Men de har inte längre några jobb att gå till. LO och socialdemokratin är inte särskilt intresserade av debatt och diskussion i det här ämnet. De upplever verkligheten - som den träder fram i Edlings rapport - som ett angrepp på den svenska samhällsmodellen och därmed indirekt på dem själva.
<B>Den politiskt och psykologiskt betingade förnekelsen inom LO/SAP krattar samtidigt manegen för de borgerliga partiernas rätt så taffliga fuskanklagelser mot alla de enskilda människor som försörjs av socialförsäkringarna.</B>
Naturligtvis förekommer det fusk och bedrägerier med försäkringar och ersättningar.
Enligt ett flertal sakkunniga myndigheter och personer - däribland generaldirektören Curt Malmborg på Försäkringskassan - är dock bedrägeriet tämligen marginellt. Malmborg uppskattar att ungefär 1 procent av socialförsäkringarnas ersättningar utbetalas efter medvetna bedrägerier från enskilda människor. Det stora "fusket" i sammanhanget representeras istället av de myndigheter och politiska ledningar som underlåter att ta upp de verkliga problemen på den svenska arbetsmarknaden; mängder av människor har svårt att leva upp till kraven i det globalt konkurrensutsatta arbetslivet.
Enligt krönikören Ulf Wickbom är det nu hög tid att erkänna den informella ekonomin och det informella arbetsliv som växer i Sverige.
Wickbom pläderar för en ny tredje väg på arbetsmarknaden där det finns fler alternativ än att antingen vara globalt konkurrenskraftig eller utslagen. Många människor kan arbeta hårt, länge och engagerat om de bara får en chans. Idag försvåras dessa människors framtidsmöjligheter genom utbetalningar av tiotals miljarder i passiva försäkringsersättningar och genom avsaknad av en öppen och vital politisk debatt i ämnet.
<B>LO och socialdemokratin har därför allt att vinna på att ta till sig den verklighet som träder fram i Jan Edlings rapport. Fortsätter förnekelsen i maktens salonger kommer vi att få en borgerlig regering vid valet 2006.</B>
Det värsta med ett sådant valresultat är inte regeringsskiftet i sig.
Skiften vid makten är en del av demokratins spelregler. Det allvarliga med den borgerliga politiken på detta område är att den har sin skarpaste udd riktad mot alla de människor som inte hänger med på den globala arbetsmarknaden; de skall straffas med kraftigt försämrade ekonomiska villkor. Borgerligheten representerar inte därför någon förbättrande förnyelse i detta avseende. Socialdemokratin har därmed chansen att ta initiativet. Gör en ordentlig och öppen genomlysning av arbetsmarknaden.
Sätt upp ett antal breda utredningsgrupper som tar fram förslag om hur en tredje väg inom arbetslivet kan se ut. Skapa hopp och framtidstro hos alla dem som inte riktigt hänger med i den globala konkurrensen men som heller inte är vare sig sjuka eller arbetsoförmögna.