Polisbevakning till salu - en bisarr tanke

Inte skickar polisen fakturor till nattklubbarna efter ingripande i närheten av deras entréer.
Varför ska de då göra det till idrottsklubbar? Alltihop det här är snurrigt. Polisen är inget vaktbolag som kan ta betalt för verksamheten.

Christer Sandberg till egenannons

Frilagd

Christer Sandberg till egenannons Frilagd

Foto: Forsby Jan

Norrköping2011-02-12 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idrotten väcker känslor. Och inte alltid ädla. Anhängare av ett fotbollslag kan bli lika hatiska som en politisk eller religiös extremist.

Därav huliganism, med stora polisinsatser vid riskmatcher som följd. Polisen i Göteborg har fått för sig att skicka en, visserligen blygsam, räkning till Örgryte IS för insatsen när klubben mötte Hammarby.

Kammarrätten gav häromdagen polisen rätt att ta betalt. En oerhört intressant principiell fråga, och laddad. Jag upptäckte det när jag i förrgår debatterade saken i en radiopanel.

Inte bara så att jag direkt fick mothugg i studion när jag sa att utfallet i rätten var orimligt. Några mejlade och andra ringde med reaktioner, somliga med hejarop, andra med rätt hårdför kritik.

Sport väcker nämligen känslor också på ett annat sätt. Något som man antingen är för - eller emot.

Som chefredaktör för Folkbladet möter jag detta hela tiden. I går stod jag i Linden och fick ta emot ris och ros från publiken. Påfallande många tog upp det här med sportbevakningen.

Det är just därför de har Folkbladet; för sporten. Det är många sidor sport i den här tidningen, så är det. Kanske för många. För det är också är en vanlig invändning mot att bli abonnent.

- Jo, Folkbladet är ju bra, men nästan halva tidningen är ju sport och det är jag totalt ointresserad av, så därför nöjer jag med mig att läsa den på jobbet.

Sport tycks alltså vara något man gillar eller ogillar. Så ska man förstå reaktionerna på att polisen tar betalt för bevakning vid matcher.

De som inte gillar sport tycker att det är bra, de vill inte vara med och betala för huliganbråken. Men något sätt att komma tillrätta med slagskämparna är detta inte. De hånskrattar säkert bara åt idén.

En del debattörer roar sig nu med att jämföra med andra stora polisinsatser. Ett valmöte med Sverigedemokraterna. En 1:a majdemonstration. För att inte tala om ett EU-toppmöte. Ska också då notan skickas till arrangören? Så illa är det ändå inte. Det lagen talar om är arrangemang i vinstsyfte. Således har polisen börjat skicka fakturor också till arrangörer av konserter och festivaler.

Varje polisman kostar cirka en tusenlapp i timman. Det här är en sorglig utveckling som i förlängningen innebär ett tristare land. Inga fotbollsderbyn inför publik - och heller inget U 2 på Ullevi.

Klubbarna tar sitt ansvar för vad som händer på själva arenan genom betalda vakter. Däremot får polisen sköta ordningen på stan. Det är också det enda rimliga.

Precis som en krog har vakter vid dörren, medan polisen hanterar bråk på gatan utanför. Inte skickar polisen fakturor till nattklubbarna efter ingripande i närheten av deras entréer.

Varför ska de då göra det till idrottsklubbar? Alltihop det här är snurrigt. Polisen är inget vaktbolag som kan ta betalt för verksamheten.

Att man ska kunna köpa polisiära insatser strider mot själva grundtanken om vad polisen är. Polisbevakning till salu är en bisarr tanke.

Det var bara det jag ville säga.

Läs mer om