Plats för slagsmål
Christer Sandberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
- Men det var ju på andra sidan gatan. Slagsmålet hade inget med mitt kafé att göra, nu tror folk att det är stökigt i min lokal!
- Det har ringt en massa människor och frågat mig om vad som hände, sa den stackars kaféägaren.
Jag kan bara beklaga och förklara att uppgifterna kommer från polisen. Dessutom har vi ju faktiskt inte påstått att det var slagsmål inne på själva kaféet.
Men jag kan i och för sig förstå honom. Inget företag vill synas i ett negativt sammanhang i media. " Bråkigt igen utanför Folkbladet", är ju ingen önskerubrik. Vad det är bevis på är medias genomslagskraft. Att synas i ett positivt sammanhang i t ex Folkbladet kan bokstavligt talat vara guld värt. Det är därför det kostar en slant att annonsera.
Annonsen i tidningen är egentligen den enda reklam som kunden efterfrågar. Direktreklamen som kommer i buntar i brevlådan ser de flesta som oönskad nedskräpning, bara mer att bära till pappersinsamlingen. Affischtavlor är väl inget man retar sig på direkt, men få skulle sörja om de togs bort.
Radioreklamen är knappast heller något som får lyssnarna att skruva upp volymen för att med spänt intresse ta del av budskapet. Likadant med TV-reklamen.
Det något motsägelsefulla är ju att kommersiella radio och- TV-kanaler som det går bra för har många reklaminslag. Men samtidigt riskerar de att reta upp sin publik som tycker att alla program ständigt avbryts av korkade reklaminslag som upprepas till förbannelse. Då slår det tillbaka på den som för dyra pengar köpt reklamtid.
- Aldrig mer att jag köper Falcon- öl, inte efter hockey-VM, sa en arbetskamrat häromdagen vid fikabordet.
Han hade tröttnat på att vid varje spelavbrott bli matad med reklam för pilsnern från Falkenberg. Många trodde ju dessutom att de missade delar av matcherna på grund av reklamen. Så var det nu inte. Spelet fick inte blåsas igång igen innan reklamen var slut.
Men även TV 3 cheferna har dragit öronen åt sig efter hockey-VM. De var för giriga och sålde in alldeles för mycket reklam. Jag har snappat upp att t o m en hög chef på TV 3 blev irriterad när en svensk spelare blev skadad och lagkamraterna skyndade fram för att se till honom. Då dundrade såklart reklamen in i rutan.
- Man ville ju se hur det gick för honom, inte se reklam, sa TV 3-chefen bekymrat.
Annorlunda är det alltså med reklamen i Folkbladet. Tidningen är alltid efterlängtad när budet kommer med den på morgonen. Och läsarna vill inte bara ha det journalistiska materialet, utan även annonserna. En radio- eller TV-kanal utan reklam kan helt klart vara ett försäljningsargument. Många väljer säkert SR eller SVT för att slippa reklamen. En dagstidning som marknadsför sig genom att helt sakna annonser skulle däremot snabbt gå under, av mer än ett skäl. Det finns flera intressanta slutsatser att dra av detta.
En slutsats är förstås just detta att det som står i dagstidningen, i en artikel eller en annons, alltid betyder något. Det påverkar nämligen människor, som gör överväganden och beslut delvis efter vad de fått sig till livs i tidningen.
När vi inser det, så inser vi också givetvis att det är ett ansvarsfullt uppdrag att ge ut en tidning. Då inser vi också strax att vi i fortsättningen ska vara lite försiktiga med att t ex ange platser för slagsmål. Varje ord och varje bild i tidningen får konsekvenser, det är den lite högtidliga sammanfattningen. Följ mig bortåt vägen så ska du få vara med om något.