Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Persson och missnöjet

Socialdemokratin pressas av låga opinionssiffror och hög arbetslöshet. Partiet har dessutom skakats av moderaternas nya politiska kläder. Traditionellt brukar de två stora partierna vara överens om att båda tjänar på valrörelser som domineras av tydliga höger-vänsterkonflikter.

Göran Persson trädde tillbaka in i politiken efter lång semester när han talade i Björkvik igår. 
Foto: Scanpix

Göran Persson trädde tillbaka in i politiken efter lång semester när han talade i Björkvik igår. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2005-08-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under Fredrik Reinfeldt ledarskap har emellertid moderaterna lagt om kursen. De har insett att de i själva verket alltid förlorar på att uppträda som högerspöke i valkamperna. Reinfeldt har också tillstått att delar av partiets tidigare politik har varit orättfärdig och felsyftande. Dagens moderater har därför en välvillig inställning till facket, arbetsrättslagstiftningen och de vill heller inte längre avveckla värnskatten eller fastighetsskatten.
Moderaternas kursändring har skapat förvirring inom de socialdemokratiska leden. Under flera månader har (s) försökt att möta hotet från oppositionen genom att anklaga moderaterna för att tala med dubbla tungor. "De säger ett men menar ett annat" har statsråd och riksdagsledamöter basunerat ut från talarstolar och rapporter. Den strategin har inte visat sig vara särskilt framgångsrik. Tvärtom har väljarna kunnat få intrycken att socialdemokratin genom sina attacker på Reinfeldt velat förminska och/eller förneka den kritik som moderaterna riktat mot bland annat den höga arbetslösheten och tillståndet inom socialförsäkringarna.
I Björkviks Folkets Park i går markerade statsminister Göran Persson att förnekelsens och den defensiva försvarsstrategin har kommit till vägs ände. Han tillstod frankt att regeringen tidigare har felbedömt utvecklingen på arbetsmarknaden. Trots att den svenska ekonomin går som klockan så skapas inte nya jobb i tillräcklig omfattning. Persson lyfte också på locket till det missnöje mot socialdemokratin som pyr ute bland medborgare och väljare. Han gjorde den i mina ögon riktiga analysen att det i huvudsak är missnöjet med regeringen som lyft de borgerliga partierna i opinionsmätningarna.
Han annonserade därför stora satsningar på riktiga arbeten för till exempel unga akademiker, äldre långtidsarbetslösa och invandrare som ofrivilligt står utanför arbetsmarknaden. Persson tog också tag i frågan om äldreomsorgens tillkortakommanden och utlovade rejäla satsningar senare i höst.
Förslagens detaljer och finansiering får vi återkomma till när budgeten presenteras om en månad. Den socialdemokratiska partikongressens val av politiska riktlinjer blir också viktiga för socialdemokratins chans att vinna ökat förtroende i väljarkåren. Det viktigaste för dagen är emellertid konstaterandet att Göran Persson nu visar insikter om allvaret i medborgarnas missnöje med regeringen. Insikter om vad som är de verkliga problemen är alltid startpunkten för vettiga förändringsprocesser.