Partipolitiken styr
Idag sammanträder Riksrevisionens styrelse på riksdagen i Stockholm. På sitt möte skall politikerna i styrelsen ta ställning till om två kontroversiella rapporter skall sändas vidare till riksdagen för utvärdering eller om de skall läggas till handlingarna. Sorgligt nog förefaller den politiska styrelsens ledamöter vara beredda att styras av sina partipolitiska reptilhjärnor i behandlingen av rapporterna. Det borde de inte göra.
Norrköpingsmoderaten Gunnar Axén ingår i Riksrevisionens styrelse. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK/ARKIVBILD
Foto:
Mer tilltalande
Många ansåg med rätta att det vore mer demokratiskt tilltalande med en Riksrevision som kunde granska regeringen utifrån en position där de fick sina direktiv och anslag från riksdagen istället för från Rosenbad.
Dessvärre beslutade riksdagen att den nya myndigheten skulle smyckas med en politiskt tillsatt styrelse. Styrelsen har elva politiker i styrelsen. De borgerliga partierna har en rösts övervikt i styrelsen.
Politikerna skall inte besluta om vad som skall granskas. Däremot är det styrelsens uppgift att besluta vad som skall ske med de granskningsrapporter som tjänstemännen på myndigheten producerar.
Kritisk rapport
En av rapporterna som styrelsen skall ta ställning till idag är kritisk till hur regeringen bokfört vissa utgifter inom det tillfälliga sysselsättningsstödet.
I den andra rapporten kritiseras regeringens bedömningar av sjukpenninganslagets storlek.
Norrköpingsmoderaten Gunnar Axén ingår i Riksrevisionens styrelse.
Till Dagens Industri säger Axén att "det ska inte gå att tricksa bort utgifter på det här sättet".
Den socialdemokratiske ordföranden i styrelsen Sören Lekberg anser dock, enligt DI att rapporterna "inte är av någon större vikt" och att de därför inte behöver sändas vidare till riksdagen.
Uppmanar till besinning
Folkbladet uppmanar båda sidor till besinning. Voterar de om rapporternas vidare öden kan de lika gärna slänga dem i papperskorgen.
En av partipolitikens mer trista sidor är nämligen att de partikamrater som i nästa led skall bedöma rapporternas värde så gott som alltid röstar på samma sätt som partivännerna gjorde i det första ledet.
Politisk revision är svårt - ja nästintill ogörligt. Idag har Riksrevisionens styrelse chansen att bevisa att politiker och revision trots allt inte är en helt omöjlig ekvation.