Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Parterna tar ansvar

LO och Svenskt Näringsliv har tagit ett stort steg mot samsyn i frågan om utländska företags tillfälliga verksamhet i Sverige.
De båda förbunden som har förhandlat sedan i februari presenterade i går en rekommendation om hur fackföreningar och arbetsgivare skall förhålla sig för att undvika såväl lönedumpning som diskriminering och uppslitande konflikter.

Svenskt Näringsliv och LO presenterade på tisdagen en överenskommelse om hur utländska företag som blir tillfälliga medlemmar i något arbetsgivarförbund ska hanteras. Bilden: Jan-Peter Duker, Svenskt Näringsliv och Erland Olauson från LO. 
Foto Leif R Jansson/Scanpix

Svenskt Näringsliv och LO presenterade på tisdagen en överenskommelse om hur utländska företag som blir tillfälliga medlemmar i något arbetsgivarförbund ska hanteras. Bilden: Jan-Peter Duker, Svenskt Näringsliv och Erland Olauson från LO. Foto Leif R Jansson/Scanpix

Foto:

Norrköping2005-08-31 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Rekommendationens kärna är att företag som skall verka i Sverige skall kunna bli tillfälliga medlemmar i ett arbetsgivarförbund. Därmed får de automatiskt ett kollektivavtal med facket. Lönenivåer och andra villkor skiftar dock mellan olika branscher.
Fackföreningarna och arbetsgivarorganisationerna har nu två månader på sig att komma fram till vad de anser skall gälla inom deras respektive bransch. Kommer de inte överens så skall tvisten lyftas till LO och Svenskt Näringsliv för avgörande.

<B>Arbetsmarknadens huvudorganisationer är värda respekt och uppmuntran för sin samsyn. Den svenska modellen bygger på att parterna är kompetenta att ta detta ansvar.</B>

När den svenska arbetsmarknaden nu utsätts för ökad konkurrens - vilket i sig är positivt - har alla inblandade mycket att vinna på att huvuddragen i den svenska modellen kan bibehållas.

Alternativet är ökad statlig detaljstyrning i bl a lönefrågor. En statlig modell kommer att bli mycket mer stelbent och fyrkantig än dagens förhandlings - och avtalssystem.

Ansvaret vilar därför tungt på arbetsgivarförbunden och fackföreningarna ute i de olika branscherna. Det är deras agerande som till syvende och sist kommer att avgöra den svenska modellens överlevnadsförmåga på arbetsmarknaden.