Oundvikligt, Gennebäck
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men Gennebäck valde att inte försöka rida ut stormen och avgick igår med omedelbar verkan.
Det är snarare Gennebäcks sätt att hantera saken då uppgifterna blev kända genom media än den obetalda räkningen i sig som gjorde avgången oundviklig. Naturlig är hennes vilja att diskutera situationen med partiet, samt fundera ordentligt över vilka konsekvenser hennes handlande får för framtiden. Fem dagar förflöt mellan uppgifterna om den obetalda räkningen blev offentliga och besked lämnades av Gennebäck. Dessa dagar har inte gett några förklaringar till varför räkningen inte betalats. Gunnel Gennebäck har inte heller visat vare sig vilja eller handlingskraft att lägga alla kort på bordet och omedelbart reda ut saken.
<b>Fel hanterat</b>
Som kommunens högste politiker kan man inte lämna pinsamt dåliga bortförklaringar varför räkningen inte är betald. För att undvika allvarliga frågetecken så går man direkt och öppet ut, ber om ursäkt och betalar givetvis räkningen omgående.
Den som köper eller anordnar någonting för över 30 000 kronor måste planera för hur betalningen ska ske. En räkning på så hög summa går inte att ignorera eller glömma bort. Fem månader är lång tid för att hinna betala en räkning, låna pengar om det är nödvändigt, komma överens med arrangören om en avbetalning eller själv efterlysa räkningen om den verkligen inte har nått den betalningsskyldige. Att glömma att betala en räkning är mänskligt, men att glömma en räkning på 32 725 kronor är orimligt. Då Gunnel Gennebäck väljer att inte betala trots påminnelser, så sätter hon sig själv i en ytterst utsatt sits. Hennes inställning ifrågasätts om förtroendeuppdraget och positionen som offentlig person missbrukats då ingen vilja visats att göra rätt för sig.
<b>43 gånger hos kronofogden</b>
Trassel med privatekonomin behöver inte vara något skäl för att avgå som politiker. Inte heller att få skulden anmäld till kronofogden betyder att den politiska karriären behöver ta skada. Medborgarna och väljare kan ha mycket stort förtroende för en politiker som haft problem med sin ekonomi. Politiker kan precis som alla få betalningsanmärkningar och obetalda skulder under någon period av livet. Att hamna hos kronofogden 43 gånger som Gunnel Gennebäck gjort hör däremot till undantagen.
När kommunstyrelsens ordförande arrangerar en födelsedagsfest på en summa som är lägre än arvodet per månad så förväntar sig såväl arrangör som allmänhet att räkningen betalas. Definitivt innan det gått så långt som till kronofogden. Obegripligt är varför en duktig och redig politiker som Gennebäck har försatt sig i en sådan här onödig situation.
<b>Inget kommunalrådsteam</b>
Det är ingen hemlighet att kommunalråden i Norrköping sällan uppträder som ett team. Flera starka viljor har gett osämja om hur politiken ska föras och vilka områden som ska prioriteras. Posten som Gunnel Gennebäck innehaft är svår eftersom personen är kommunens främste politiker och förväntas driva en klar och tydlig politisk linje. Samtidigt gäller det att jämka samman olika förslag och företräda en majoritet av fullmäktiges ledamöter.
Ledarskap, tydlig ansvarsfördelning och förbättrat samarbete är viktiga bitar för både partiet och de förtroendevalda att diskutera igenom. Inte minst måste kvarvarande socialdemokratiska kommunalråd reflektera kring detta och hur det nya finanskommunalrådet ska komma in i sitt arbete. Att vara flera kommunalråd med olika åsikter och sätt att verka måste bli en styrka, inte en källa för konflikter.
Partiet var djupt oenig när Gunnel Gennebäck valdes till kommunalråd. Liknande konflikt och oenighet fanns kring valet av ny ordförande för Norrköpings arbetarekommun. Risken finns att sådana motsättningar nu åter uppkommer. Processen att hitta en efterträdare till Gennebäck kommer inte att vara enkel. Valrörelsen startar på allvar om ett år. Socialdemokraterna kan endera välja ett kommunalråd som arbetar i huvudsak inför och över valet, eller en mer långsiktig lösning. I båda fallen saknas det självklara kandidater.