Östsam måste få rätt att utmana strukturer
Sverige vimlar av revir och gränser. Kommunernas myndighetsutövning är begränsad till begränsade geografiska territorier. Landstingen är sjukvårdshuvudmän inom sina geografiska områden. Statliga myndigheter som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Polisen har verkanskraft över hela landet. Deras ansvarsområden är däremot smala och avgränsade.
Flygplatsfrågan är en het potatis för Östsam - och för samarbetet inom regionen över huvud taget. Foto:Janne Forsby
Foto:
Dessutom accepterar inte folk att hänvisas från och till olika myndigheter bara därför att myndigheterna har för smala och/eller för byråkratiska regelverk.
I förra veckan deltog jag i en aktivitet hos en av de myndigheter som försöker påverka och förändra gränserna till det bättre.
Östsam är ett samarbetsorgan som bildats av Östergötlands kommuner och landsting. Syftet med Östsam är att försöka skapa samsyn inom viktiga områden.
Ambitionen är att försöka få alla att dra åt samma håll när det t ex gäller satsningar på utbildning, arbetsmarknad och kultur. Avsikten är att få till en myndighetssamverkan som kan ge bättre service åt medborgarna. Östsam är bara ett i mängden av alla de regionförsök som just nu pågår i landet. Försöken har olika karaktär och inriktningar. Det som förenar dem är viljan att modernisera och medborgaranpassa serviceutbudet. Den statliga ansvarskommittén har till uppgift att lägga förslag om hur den framtida strukturen av kommuner, landsting och regioner skall se ut.
<B>Östsam kan därför betraktas som ett slags träningsläger för östgötapolitikerna. Lyckas de bra kan de räkna med att göra intryck på ansvarskommittén och därmed möjligen kunna leva vidare när regering och riksdag skall fatta beslut om kommitténs förslag.</B>
Vid mötet med Östsam som jag deltog på i förra veckan var ett femtiotal personer från länets kommuner samlade för att diskutera Östergötlands förutsättningar att utvecklas positivt under de kommande femton åren.
Mitt intryck är att arbetet i Östsam ännu inte funnit någon riktigt fungerande struktur. Makten i Östsam ligger hos de kommuner och landsting som bildat regionförbundet.
<B>Därför kan inte Östsam åstadkomma särskilt mycket mer än vad de tillåts göra av sina stiftare och ägare.</B>
Dokumentet som låg till grund för förra veckans möte i Östsam tyder på att ägarna inte är särskilt intresserade av några större frihetsgrader för regionförbundet. I det ordrika dokumentet glider man nämligen förbi alla de flesta kontroversiella frågorna i Östergötland.
Flygplatsfrågan berörs knappt alls. Storstäderna Norrköpings och Linköpings dominerande position i Östergötland förekommer visserligen flitigt i dokumentet.
<B>Men den kontroversiella frågan - nödvändigheten av att de mindre kommunerna ger den fjärde storstadsregionen ett starkt stöd - undviks på ett markant sätt.</B>
Östsam kan ha en viktig roll att spela i framtiden. För att så skall ske krävs emellertid att regionförbundets ägare i kommuner och landsting bestämmer sig för att ge förbundet frihet och mandat att utmana dagens rådande strukturer.
Sker inte detta måste värdet av Östsam ifrågasättas.