Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oljan kan ge Persson flyt

Foto:

Norrköping2005-11-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den nya klimatpolitik som presenterades på den socialdemokratiska partikongressen är minst sagt hoppingivande. Arbetarrörelsen har nu chansen att gripa sig an samtidens mest oroande och angelägna utmaning.
Partiet riktar i första hand in sig på att bryta oljeberoendet i samhället. Inriktningen på oljan ger goda förutsättningar att flytta in klimatfrågorna till den konkreta och handfasta vardagspolitikens värld. Det höga och stigande oljepriset innebär samtidigt att det på allvar börjar hända saker på marknaderna.

Statsministerns Oljekommission kan därför komma att spela en mycket viktig roll som pådrivare och inspiratör för såväl kommuner, företag som internationella organisationer.

Transportsektorns oljeberoende är mycket stort. Genom samverkan mellan politik, näringsliv och forskning kan dock mycket göras för att förbättra läget. Etanol- och gasdrivna bussar i Norr- och Linköping innebär t ex drastiska minskningar av växthusgaser. Bara i Stockholm släpper bussarna idag ut 20 000 ton koldioxid mindre per år - jämfört med dieselbränsleepoken. När städer som London, New York, Paris och Peking gör samma sak blir jordens luft märkbart renare.
Kommunala och statliga stads - och samhällsplanerare bör snarast sätta igång med storskalig planering av tank - och mackställen för alternativa bränslen. Försäljningen av miljöbilar/bussar/lastbilar ökar snabbt. Infrastrukturen måste därför hänga med i svängarna.

Ledare
I oktobernumret av tidningen Dagens Miljö ges mängder av exempel på företag och marknader som redan anstränger sig hårt för att bryta oljeberoendet. Det stora konsultföretaget ÅF räknar med att deras enhet för rådgivning för klimatvänliga transporter inom kort kommer att vara ett av företagets mest lönsamma affärsområden. Logistikföretaget DHL förbereder sig för dagen när transportsektorn kommer med i handeln med utsläppsrätter. Företaget räknar med att intresset för lastbilar som drivs med alternativa bränslen kommer att öka markant.
Mercedes gör redan bra affärer på lastbilar som drivs med förnyelsebara bränslen. Hyrbilsjättarna Avis och Hertz konkurrerar hårt om ledartröjan i racet om mest klimatvänliga hyrfordon. Svenska Avis har köpt 400 Bio-power bilar från Saab. Hertz har kontrat med beställningar på 1000 etanoldrivna Volvobilar.

I en krönika i Dagens Miljö skriver Kaj Embren - VD för Respect och tidigare ledare för "Det naturliga steget" - att "det är hög tid att tänka storskaligt" i klimatfrågan.
Göran Perssons Oljekommission har förutsättningar att bli det politiska svaret på Embrens uppmaning.
Miljöpolitiken har alltför länge varit expertstyrd och folkfrämmande till sin karaktär. Få vanliga dödliga har knappt vågat öppna munnen av rädsla för att använda fel uttryck och begrepp. Med Oljekommissionens hjälp kan klimatfrågan nu istället bli mer handfast och jordnära. Marknadens enkla grundregler om tillgång och efterfrågan är dessutom enkla att förstå för var och en.

Partipolitiskt har socialdemokratin också allt att vinna på kampen mot oljeberoendet. Borgerligheten är nämligen skamligt ointresserad av klimatfrågans politiska, solidariska, kommersiella och moraliska dimensioner.


Så håll i nu, Persson. Gör något stort av Oljekommissionen. Utöver alla andra plusvärden kan socialdemokratins engagemang i klimatfrågan ge berättigad medvind i valet nästa höst.
Läs mer om