Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oklok energipolitik utan kärnkraft

Norrköping2010-06-25 03:29
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år skulle kärnkraften vara avvecklad i Sverige enligt det beslut som riksdagen tog efter folkomröstningen 1980. Men ännu svarar kärnkraften för nära hälften av landets elproduktion. När delar av den står avställd under den kalla årstiden uppstår stor problem som fallet var i vintras.
Replik
Verkligheten har tvingat oss som trodde avvecklingen var praktisk möjlig att göra det som miljöpartisten Bengt Cete i Folkbladet (22/6) menar att vi inte kan, nämligen att tänka om.

När folkomröstningen om kärnkraft genomfördes 1980 hade inte ens vetenskapsmännen det klart för sig vilket hot växthusgaser som koldioxid utgjorde för klimatet på vår jord. När jag så småningom lärde mig mer om de risker som följer av de ökade utsläppen var det ett viktigt skäl till att jag började ompröva mina tidigare ställningstaganden.

Även om man gör en så kallad kretsloppsanalys av kärnkraften visar det sig att den släpper ut mindre CO2 än till och med vindkraft. Vid drift är bägge energikällorna utsläppsfria.

I sitt inlägg uppehåller sig Cete vid mitt uttalande till en reporter att det är nära hål i huvudet att säga nej till kärnkraft i det läge landet befinner sig i. Det var, som jag trodde, ett lättsamt sätt att tala om hur oklok en sådan ståndpunkt är. Jag ber om ursäkt om det av somliga kunde uppfattas på annat sätt än jag menat.

I sakfrågan har Cete och jag helt olika uppfattningar. Jag, liksom hela alliansregeringen, står bakom en kraftig satsning på förnybar energiproduktion. Den förnybara energin skall byggas ut för ökad säkerhet – ett tredje ben – och  för att ersätta fossil energi. Dock kommer det förnybara inte att klara av en jämn och tillräckligt omfattande elproduktion. 

För att basindustrin i Sverige skall våga investera i anläggningar som skall gå i decennier måste den vara säker på att det finns el och energi att tillgå till konkurrenskraftiga priset. Hela Sverige – och inte minst Norrköping – är beroende av basindustrin.

Att Bengt Cete vill rycka undan matten för den är – om inte hål i huvudet – så i alla fall oklokt så det förslår.

Läs mer om