Ökad tillväxt avgörande
Just nu pågår socialdemokraternas extra partikongress. Temat är tillväxt. Det är bra. Det är tillväxten som skapar förutsättningarna för den välfärd som gör att människor kan leva ett tryggt liv med hög livskvalitet.
Louise Malmström
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att temat för kongressen är tillväxt kan förleda oss att tro att det är Sveriges svaga punkt. Bland högerdebattörer är det också populärt att påstå att det går dåligt för Sverige och att vår ekonomi halkar efter. Christer Mård från Svenskt Näringsliv gjorde det till exempel på denna debattsida för en tid sedan. Men den negativa bild han och likasinnade lanserar stämmer dåligt med verkligheten. Om vi jämför oss med andra länder har vi tvärtom varit väldigt framgångsrika på ekonomi och tillväxt.
De svenska offentliga finanserna tillhör Europas absolut bästa. Vi är en av de EU-länder som har högst sysselsättning och tillväxten har varit högre i Sverige än genomsnittet i både OECD och EU-området. Till borgerliga debattörers förtret klättrar vi dessutom i den välståndsliga som Christer Mårds Svenskt Näringsliv, visserligen på mindre goda grunder, gjort till sin viktigaste mätare för utveckling. Mer intressant ur välfärdsaspekt är det att vi hamnar allra främst i EU-kommissionens utvärdering utifrån Lissabonstrategin eftersom den förutom tillväxt även tar hänsyn till sådant som produktivitet, sysselsättning, ekonomiska reformer, satsningar på forskning och utveckling samt sociala framsteg.
Struntar i fakta
Det är lätt att förstå att de politiska partierna till höger liksom Christer Mård struntar i fakta och försöker sprida bilden av Sverige som ett land som halkar efter och bilden av socialdemokratin som tillväxtfientlig. Högern motiverar ju mycket av sin orättvisa fördelningspolitik med att den skulle öka tillväxten. Att det då går bättre för Sverige än för många länder som praktiserar den borgerliga politiken blir givetvis besvärande.
Att det går bra är dock inte tillräckligt med tanke på de stora utmaningar vi står inför, att vi lever längre i en alltmer globaliserad värld. Ökad tillväxt är helt avgörande om vi ska klara välfärden, öka sysselsättningen och rättvisan i samhället. Det är med den insikten kongresstemat är valt.
Trots att vi är ett av de länder som lyckats bäst i den utvecklade världen.
Åtgärder på en rad viktiga områden är på gång. Stora infrastrukturinvesteringar. Förstärkning av arbetsmarknadspolitiken för att öka utbildningsinsatserna för arbetslösa. En storsatsning på riskkapitalområdet för att utveckla idéer och innovationer till nya företag och produkter som ger jobb och tillväxt. Samtidigt fortsätter det kontinuerliga arbetet med att stärka företagandet och förenkla regelverken.
För småföretagen har dessutom skatten sänkts med motsvarande en miljard kronor från 2004.
Ohälsa hämmar
Men vi måste också komma ihåg att arbetet för ökad tillväxt måste vara bredare än infrastrukturinvesteringar och skattelättnader för småföretagare. För att skapa ett rättvist samhälle med trygga människor som blir driftiga entrepenörer måste vi se till att integrationen av nya svenskar fungerar bättre. Vi måste komma tillrätta med ohälsan i arbetslivet som minskar arbetskraftutbudet och därmed hämmar tillväxten. Vi måste satsa på utbildning och forskning på alla nivåer.
Visst ska vi fortsätta diskutera förbättrade villkor för små- och medelstora företag och visst kan vi överväga förändringar vad gäller förmögenhetsskatten och öka tillgången på såddkapital. Men en orättvis politik som utgår från att de rika ska få det bättre medan andra får ökad otrygghet genom systemskiften i välfärden och på arbetsmarknaden vill i alla fall inte jag vara med och diskutera.
Tillväxten fungerar bäst när människor känner trygghet och vågar satsa. När förtroendet för företag och medmänniskor är högt och när motsättningarna i samhället är små. Hållbar tillväxt, full sysselsättning och trygg välfärd drivs framåt av minskade klyftor, nya idéer och teknisk utveckling i ett samhälle där alla är delaktiga. Det är ett sådant samhälle jag vill vara med att bygga.