Debatt
Det händer också att utredningen stannar av på grund av att den läkaren ska ha semester. Intrycket blir att man får, kan eller vill inte kosta på adekvat diagnostisering förrän man provat flera enklare diagnoser och efterföljande behandling. Många har sagt mig att man inte har lyssnat ordentligt på vad patienten har försökt framföra om sitt tillstånd.
Detta kan leda till onödigt lidande och fördröjningen innebär också att riskerna för patienterna att skadas allvarligare ökar. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds (HSAN:s) varningar och anmärkningar som vi kan läsa om i pressen allt som oftast befäster ovanstående.
Jag har till och med hört politiker säga att vårdcentralernas största problem är att väldigt många som söker sjukvård inte alls har där att göra. Själv har jag erfarenhet vid ett besök på vårdcentral efter tidsbeställning per telefon: "Någon läkare har inte tid att titta på det men du kan söka till det privata Läkarhuset Strömmen!".
Uppfattningen finns att äldre personer fördröjs i primärvårdssystemet längre än yngre. Till yngre skrivs remisser ut snabbt medan äldre får vänta längre på remiss till den avancerade lasarettssjukvården.
Inställningen att många som söker sjukvård inte behöver den måste arbetas bort. Grundtanken ska vara att folk söker sig till vårdcentralen för att de behöver dess hjälp.
Remisser till mer avancerad diagnos och behandling som behövs ska ges utan fördröjning. Dessa behandlingar ska kunna ges inom rimlig tid för att minska lidandet och risken för att tillståndet förvärras.
Det svenska utbildningssystemet ska utbilda så många läkare som behövs.
Bra är att Socialstyrelsen arbetar för att den avancerade vården ska finnas tillgänglig för alla oberoende av var man bor. Det ska heller inte vara så fördröjande att komma i åtnjutande av den avancerade sjukvården för alla som har behov den.