Uppropet handlar om att stärka kvinnors makt och bekämpa mödradödligheten, att stödja de mest utsatta barnen och bekämpa barnadödligheten och att arbeta för en rättvis världsordning och världshandel.
Namnlistorna visar ett brett folkligt stöd för att Sverige ska fortsätta vara en drivande kraft i FN:s millenniearbete. Kvinnor och barn är nyckeln till att målen nås. Sveriges regering har förtjänstfullt framhållit mål 5, att bekämpa mödradödligheten. Regeringen måste nu fortsatta att ta initiativ i EU och FN.
En ljuspunkt under det gångna året är de framsteg som gjorts för just kvinnor och barn. FN:s råd för mänskliga rättigheter antog under 2010 71 resolutioner, bland annat om kvinnors rättigheter. Rådet har sedan 2008 granskat respekten för mänskliga rättigheter i omkring hundra länder, bland dem Sverige, och i detta arbete också tittat närmare på kvinnors och barns situation. Rådet har också inrättat en ny specialrapportör inom området politiska och medborgerliga rättigheter.
Säkerhetsrådet uppmanade nyligen medlemsländerna att vidta åtgärder mot sexuella övergrepp i konflikter, framför allt genom att ställa misstänkta förbrytare till svars i domstol. En viktig roll har Margot Wallström i egenskap av generalsekreterarens särskilda rapportör i dessa frågor.
FN självt har framgångsrikt ställt krigsförbrytare till svars i flera tribunaler eller hjälpt medlemstater att göra det. Bland de misstänkta brotten finns bland annat övergrepp mot kvinnor och rekrytering av barnsoldater. FN har under året fått en ny organisation för kvinnors rättigheter. Inom millenniearbetet har också FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon lanserat en specialsatsning för kvinnor och barn. Sveriges regering har betonat kvinnors rätt till säkra aborter, också det en fråga om mänskliga rättigheter.
Allt detta är bra, men mycket återstår att göra för att försvara kvinnors och barns rättigheter. I Sverige diskuteras nu hur romernas månghundraåriga utanförskap ska brytas. FN:s rapportör om våld mot kvinnor har påpekat att kvinnor i invandrar- och minoritetsgrupper i Sverige är särskilt utsatta. Fortsatt uppmärksamhet måste också ägnas samernas situation, liksom förekomsten av våld mot kvinnor. Allt detta återfinns i FN:s rekommendationer till den svenska regeringen.
Kvinnors och barns rättigheter är mänskliga rättigheter. Att dessa rättigheter finns, försvaras, stärks och efterlevs av alla hör till de allra viktigaste kraven inför det nya året. FN måste, med stöd av alla goda krafter, spela en framskjuten roll i det arbetet.