Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya partier med styrproblem

Norrköping2005-06-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kampanjen inför riksdagsvalet 2006 kommer antagligen att förgyllas av ett antal nya partier med hyfsat seriösa ambitioner att erövra några av de åtråvärda stolarna på Helgeandsholmen. Dessvärre för Sverige är det inga särskilt spännande partier som nu överväger att ställa upp i racet. Junilistan och "Välfärd i Sverige" (ett nätverk av elva lokala sjukvårdspartier) är i allt väsentligt konservativa och nationellt tillbakablickande grupperingar. Feministiskt initiativ har förvisso en mer radikal och utmanande tendens. För stunden tycks emellertid risken vara stor för att det feministiska initiativet kommer att kidnappas av väl udda ideologer och teoretiker. Skräckpropaganda kan i och för sig dra ett antal röster. Den svenska väljarkåren i allmänhet lär dock skygga om valpropagandan från feministpartiet domineras av hotet från satanistiska och pedofila manliga nätverk.
Det är lätt att bilda ett nytt parti. Men det är svårt att verkligen bli vald. Den politiska marknaden är stenhård och de stora gamla partierna har fortfarande ett järngrepp om betydande skaror av kärnväljare.
De flesta partibildare tvingas därför bryta loppet snabbare än vad Kenny Bräck fick avbryta söndagens comeback i racingvärlden. Det som hindrade Bräck var en krånglande mutter i bilens styranordning. Liknande styrproblem kommer säkerligen att drabba de flesta av de nya partierna när och om de ger sig ut på banan. Och lika bra är det. Svenskt partiväsende har redan mer än nog av såväl konservativt tillbakablickande som världsfrånvända ideologer.
Läs mer om