Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya möjligheter för (s)

Rikspolitiken börjar så sakta att rulla igång efter sommarvilan. Innan augusti månad är slut kommer den politiska temperaturen att ha höjts rejält. Folkpartiet inleder sitt landsmöte den 19 augusti i Göteborg.

Foto:

Norrköping2005-08-11 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En vecka senare samlas landets moderater i Örebro för sin årliga stämma. Folkpartiet har hittills varit bråkstaken i den borgerliga alliansen. Liberalerna har vägrat att gå med på de andra partiernas förslag om kraftigt sänkta ersättningar i socialförsäkringarna. Genom sin hållning i denna viktiga fråga underminerar Folkpartiet trovärdigheten i de omfattande skattesänkningar som alliansens majoritet vill genomföra vid en eventuell valseger.

<B>Alliansens paradnummer - sänkt skatt och sänkta ersättningar - i arbetsmarknadspolitiken riskerar därför att försvagas betänkligt. Det kan rentav bli "som vanligt" - varje borgerligt parti går till val på sina profilfrågor utan att ta någon större hänsyn till realismen i den borgerliga helheten. Spricker den borgerliga alliansen på de avgörande frågorna om skatter och socialförsäkringar öppnar de sig också för hårda angrepp från socialdemokraterna.</B>

Å andra sidan kan naturligtvis inte Folkpartiet göra hur mycket våld som helst på sina traditionella uppfattningar. Redan nu finns en irriterad socialliberal falang som anser att deras partiledning redan gått alldeles för långt till höger i till exempel rätts- och invandrarfrågor. Moderaterna har å sin sida en högerfalang som anser att Fredrik Reinfeldt och chefekonomen Anders Borg redan nu dragit det moderata partiet alldeles för långt åt vänster. Högerfalangen är bland annat uppretade över partiledningens omsvängning i synen på fastighetsskatt, arbetsrätt, värnskatt, marknadshyror och AMS.
Debatten kommer därför sannolikt att bli livlig på såväl Folkpartiets som Moderaternas möten. Inget talar dock för att de oppositionella inom de respektive partierna kommer att ha några framgångar. Opinionsläget är mycket gott för partierna. Viljan att uppvisa enighet och handlingskraft kommer att dominera de två partiernas tillställningar.
Den borgerliga alliansens enighet balanserar däremot på en knivsegg. När Folkpartiets och Moderaternas landsmöte respektive stämma är genomförda kan det faktiskt vara så att alliansen tvingas att gå till val med stora åsiktsskillnader i bagaget.
Blir det så öppnar sig helt nya möjligheter för socialdemokraterna. Alltifrån fortsatt eget regerande till alliansmöjligheter med något/några borgerliga partier befinner sig plötsligt inom det möjligas gräns.