Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny teknik för hållbar utveckling

Mitt i all spännande fotboll är det lätt att missa andra strategiska matcher - som till exempel den om vår framtid. Förra veckan avgjordes en särskilt viktig omgång i Bryssel när toppmötet antog en ny EU-strategi för hållbar utveckling. Den fokuserar på hur vi rent konkret ska gå från ord till handling. Europa ska möta globaliseringens utmaningar genom att satsa på ny teknik, förnybar och mer effektiv energi, långsiktig välfärd och högre livskvalitet. Kopplingen är "Smart tillväxt". Det handlar om att bryta sambandet mellan tillväxt och miljöförstöring genom att ta tillvara på de enorma möjligheter som utveckling av ny teknik erbjuder.

Norrköping2006-06-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En av de stora utmaningarna är hållbara transporter. Problemet är att vi inte har lyckats bryta sambandet mellan efterfrågan på transporter, ekonomisk tillväxt och negativ miljöpåverkan. Transportsektorns utsläpp av växthusgaser är stora och de fortsätter att öka. Därför behöver vi effektiva och miljövanliga transporter som kan möta kraven från ett näringsliv som blir alltmer specialiserat och integrerat i internationellt handel. Totalt gäller att utsläppen av växthusgaser från hela transportsektorn måste minskas och i framtiden bör även flygsektorn omfattas av EU:s system med handeln för utsläppsrätter.

Den nya strategin ska därför främja mer miljövänliga och energieffektiva transport-alternativ. Kollektivtrafiken ska bli modernare. Infrastrukturavgifter kan var ett verktyg och där kan Stockholmsförsöket bidra med erfarenheter. Det handlar också om behovet av ny teknik och alternativa drivmedel. I linje med dessa mål ska EU utveckla en långsiktig strategi för biobränslen.
Ett annat viktigt mål är att öka den gröna offentliga upphandlingen i EU så att genomsnittet 2010 uppgår till vad de bästa medlemsstaterna når idag. Den offentliga upphandlingen inom EU är i sin helhet värd ca 1400 miljarder euro och kan fungera som en morot när det gäller främjandet av mer miljövänliga teknologier och tjänster.

Liknande mål och åtgärder finns för de andra huvudområdena i strategin: klimat och ren energi; hållbar konsumtion och produktion; bevarande och förvaltning av naturresurser; folkhälsa; social sammanhållning, demografi och migration; samt global hållbar utveckling. Europeiska rådet ska ta ett tydligt ansvar för den nya strategin. Ett nytt grepp är att Kommissionen ska mäta och kommunicera resultaten - både framsteg och motgångar. Det ger en möjlighet till jämförelser mellan länderna, vilka som är "sämst och bäst i klassen". Av erfarenhet vet vi att det är en metod som fungerar och som sätter press på dem som släpar efter.

Sverige har under lång tid främjat energieffektivisering och förnybara energikällor. Det har skett genom forskning, information, offentliga investeringar, regelverk och ekonomiska styrmedel. Sverige har satt ett ambitiöst mål - att bryta beroendet av fossila bränslen till 2020. Det målet är av intresse för hela Europa och det kan fungera som en morot för andra länder och för det globala klimatarbetet.

Vi tror att den nya handlingsinriktade strategin för hållbar utveckling kommer att rusta EU bättre för att möta de stora framtidsfrågorna. Förhoppningsvis leder den till "mindre snack och mer verkstad" för en hållbar utveckling i EU.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Margot Wallström
Mona Sahlin
Läs mer om