Nuder i högform
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ledare
På Borgen i Norrköping samlades ungefär 500 människor. De som var där fick också höra en kommande folktalare presentera sig. SSU: s Kaisa Karro drog ner applåder för sitt rättframma framträdande. I Linköping var det i runda tal 1000 deltagare på mötet i Parken. Lars Stjernkvist talade inför ca 400 åhörare på gamla Folkets hus i Motala. I Finspång var Folkets hus något mer välfyllt än tidigare när bland andra Anne Ludvigsson och Folkbladets krönikör och SSU:aren Eva Edgren talade. De partivänner jag talade med i Finspång var mycket nöjda med talarna, mötets uppläggning och uppslutningen.
I själva demonstrationstågen deltog däremot på många platser färre än vid mötena. Trenden från tidigare år håller därmed i sig. Demonstrationerna tunnas ut medan mötena fylls på. Räknar vi samman deltagarna på Östergötlands socialdemokratiska majmöten igår kan vi konstatera att flera tusen människor använde sin lediga dag för att gå på ett partipolitiskt möte. Det är imponerande.
Ett annat inspirerande faktum är att långt fler yngre och medelålders människor sluter upp på möten under första maj än vad som är fallet i partiets ordinarie mötesverksamhet. Barnvagnar och rollatorer i en skön blandning.
Jag talade med Stjernkvist efter mötet i Motala. När vi språkade med varandra i går eftermiddag satt han i bilen på väg till Mjölby. Stjernkvist formulerar gärna sina tal själv. Trots - eller kanske tack vare? - sin bakgrund som partisekreterare har han svårt för de centralskrivna manus som sänds ut från partihögkvarteret i Stockholm. I Motala talade han mycket om sjukvårdspolitiken i länet. Motala har - precis som Norrköping - prövats hårt genom de omstruktureringar som genomförts av länets sjukhusvård. Profileringen av sjukvården har bl a inneburit att BB har avvecklats i Motala. Kommunen i väster har å andra sidan utvecklats till ett centrum för den ortopediska specialistvården. Stjernkvist talade om den konkreta och praktiska politiken. Skall människor känna förtroende för socialdemokratins större visioner, t ex inom miljöpolitiken och bejakandet av utveckling och ny teknik, krävs en motsvarande tillit till den dagspolitik som går att ta och känna på. Sjukvårdspolitiken är definitivt ett sådant dags - och vardagsnära område. Därför är det en styrka för socialdemokratin i Östergötland att Stjernkvist fick varma applåder i Motala när han gav sitt stöd till huvuddragen i profileringen av sjukvården i länet. Socialdemokratin har också en fördel av att - till skillnad mot moderaterna - stå för en gemensam sjukvårdspolitik. Hade Stjernkvist hållit samma tal i Norrköping är jag säker på att applåderna varit lika varma som i Motala.
På (s)- mötet i Norrköping var budskapet på en av banderollerna ?Stärk Vrinnevi." Manifestationen på Tyska torget förra söndagen visade att det fortfarande finns en folklig misstro mot hur Vrinnevisjukhuset slutligt kommer att påverkas av omstruktureringen mellan sjukhusen. Akutmottagningens framtid är det som oroar mest. I lördags skrev landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson en artikel i ämnet i Folkbladet. Han var tydlig om att Vrinnevi skall ha en ?fullvärdig akut" om han får bestämma.
Pär Nuder tog inte upp några särskilda lokala frågor i sina tal i Norr- och Linköping. Han konstaterade bara att ?när det går bra för Sverige så går det bra för Lena Micko/Mattias Ottosson". På motsvarande sätt gäller att om det skall gå bra för Paul Håkansson i landstingsvalet så måste det gå bra för Johan Andersson i Motala och för Mattias Ottosson i Norrköping.