Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu var det 1906

Christer Sandberg, chefredaktör

Christer Sandberg, chefredaktör

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-12-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
1905 gick mot sitt slut. Den nya tidningen Folkbladet som startats i april fanns ännu kvar. Den hade i själva verket blivit en succé. Nyheter saknades inte detta första utgivningsår. Det kan man lätt se genom att bläddra i den första årgången.

Folkbladet drev på i unionsfrågan. Och det blev ju också som tidningen ville; Norge bröt sig loss från Sverige och blev en självständig nation. Man kunde läsa om arbetarupproren i Ryssland. Och om bristen på demokrati i Sverige och Norrköping. Ett referat från stadsfullmäktige kunde börja såhär: " Norrköpings tyranner sammanträdde i måndags afton..."

Det var verkligen en brytningstid. Den nya tiden bröt fram. Moderniteten. Krav på allmän rösträtt. Men den nya tiden manifesteras också på andra sätt. Spårvagnarna var ett nytt inslag i gatubilden. Folkbladet berättar också om det första bilregistret. 115 bilar registreras i landet. I öknen i Nevada i USA grundläggs i maj en helt ny stad. Las Vegas. Man talar om Hjalmar Söderbergs nya roman, Doktor Glas. Och om hur Västra Hamnkanalen i Göteborg faktiskt läggs igen. Kanalen blir gata. Polisen inför en ny teknik för att få fast bovar, fingeravtryck.

Nu var det 1906. En stor utställning skulle locka osannolika 350 tusen besökare till Norrköping under drygt tre månader. Här arbetade Helga Johansson med att skära bröd vid utställningens kaffeservering på Sylten. Hon skulle senare under ett annat namn bli känd författare. Moa Martinsson.

Entusiasterna som startat Folkbladet såg att deras djärva projekt bar. Upplagan steg. Den liberala konkurrenten Östergyllen dukade under, lades ner. Första året kom Folkbladet ut måndagar, onsdagar och fredagar.
Pionjärerna tyckte nu att det var dags att gå vidare. Tidningen måste utvecklas. Två nya redaktörer anställdes. I slutet av 1906 gick tidningen över till sexdagarsutgivning.
Som nu, hundra år senare.

Under hela året har vi firat Folkbladets jubileum. Med utställning på Stadsmuseet. Kaktusplanteringen. En DVD som skildrar de hundra åren. Jubileumsfirandet blev mycket lyckat. Nu placeras tidningslägget med årgång 101 i arkivet. Vi gör som entusiasterna för hundra år sedan. Går vidare. Utvecklar tidningen. Följ med oss när vi skriver samtidens historia medan den pågår.

Allt talar för att 2006 blir Ett Gott Nytt År! Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om