Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu slås i glasen alltför mycket

Svensken dricker allt mer alkohol. Eller rättare sagt, den del av befolkningen som dricker mycket alkohol dvs. sex glas vin om dagen eller mer har blivit fler. På sex år har alkoholkonsumtionen ökat med 28 procent.

Foto:

Norrköping2003-11-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I genomsnitt dricker vi svenskar ett glas vin om dagen. Detta är inte någon ökning om vi tittar bakåt i tiden men som sagt, storkonsumenterna blir allt fler. Detta och mycket annat om svenskens alkoholvanor kan vi läsa i den kartläggning som handelns utredningsinstitut presenterade på måndagen.

Storkonsumenterna kan delas in i två grupper. Antingen de som dricker för att döva och lindra någon typ av smärta och de som dricker för att alkohol tillhör ett av livets glädjeämnen. Vi vet sedan tidigare att vi svenskar anammat det kontinentala drickandet med vin till maten på vardagar eller så kallade "after-work-öl" en eller ett par eftermiddagar i veckan. Detta samtidigt som vi har kvar det typiskt svenska eller nordiska drickandet med "fyllor" på fredagar och lördagar. Klart då att alkoholkonsumtionen ökar.

Ett tecken på ökad alkoholkonsumtion är att skadorna ökar. Den typ av skador som förr var förknippade med det nordiska drickandet dvs. skador efter slag eller fall ligger kvar på en ganska stabil nivå. Däremot ökar antalet fall av skrumplever lavinartat. De tre senaste åren har antalet fall av skrumplever ökat med 40 procent.

Vad som är mest oroande i sammanhanget är att ungdomar mellan 15-24 år står för nästan häften av konsumtionsökningen. En stor del av dessa ungdomar, de mellan 15-20, får inte enligt lag köpa alkohol men får ändå tag på den.

Antingen via äldre kompisar eller "snälla" föräldrar. Ungdomar dricker inte alkohol för att det är gott utan för att bli fulla, det vet alla vi som någon gång under tonåren druckit alkohol. Kvalitetsvinerna lyste med sin frånvaro tillförmån för billigt, surt 40kronorsvin. De allra flesta ungdomar dricker alkohol hemma, antingen hos sig själva eller hos kompisar vilket i min värld innebär att alkoholdrickande för tonåringar faktiskt är accepterat av Sveriges tonårsföräldrar.

Alkohol i för stora mängder är skadligt det vet vi. Vi vet också att alkohol är skadligt för människor i yngre åldrar eftersom utvecklingen av kroppen inte är färdig och allt för mycket alkohol riskerar att skada denna utveckling. Många kan nog ställa upp på åsikten att försäljningen av alkohol till yngre människor bör vara förbjuden. Detta kan garanteras genom en restriktiv alkoholpolitik med bland annat systembolaget som garant.

Ändå vill 53 procent av Sveriges befolkning avskaffa systembolagets monopol på alkoholförsäljning. Alkohol ska alltså säljas i vanliga butiker där kontrollen och restriktiviteten är mycket mindre. Alla som köpt alkohol i utlandet utan att ha åldern inne i Sverige vet vad jag talar om. Dessutom finns det tankar på att sänka alkoholskatten för att på det sättet minska det antal som köper alkohol utomlands eller köper smuggelsprit. Men är konsumtionen konstant spelar det ingen roll varifrån spriten kommer eller vem som får del av skatteintäkterna. Vi blir lika fulla och skadas lika mycket oavsett varifrån alkoholen kommer.

Alkoholpolitiken ska vara restriktiv, främst för ungdomar. Därför måste det finnas någon form av konsekvens i debatten om alkoholen och alkoholmonopolet. Vi kan inte samtidigt som vi gnäller över alkoholens skador ondgöra oss över det förhatliga monopolet eller över de höga skatterna. För mig handlar alkohol och alkoholkonsumtion om folkhälsa och för att folkhälsan ska vara god kan jag "stå ut med" att köpa alkohol i särskilda butiker och betala lite extra för min flaska vin eller sprit.
<a href=mailto:kikki.goransson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">kikki.goransson@folkbladet.se</a></FONT>
Läs mer om