Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköpings sociala arv ska tas på allvar

Nio miljarder kronor betalades ut i bistånd (socialbidrag) år, 2006. I summan ingår också drygt 800 miljoner kronor i introduktionsersättning till nyanlända flyktingar.
Den utbetalda summan är totalt sett några procent lägre än 2005 års utbetalningar. Jämfört med det senaste "toppåret" 1996 har biståndsutbetalningarna sjunkit med 46 procent.

Norrköping och Stockholm är jämförbara när det gäller socialbidraget. Foto Robert Svensson/arkiv

Norrköping och Stockholm är jämförbara när det gäller socialbidraget. Foto Robert Svensson/arkiv

Foto:

Norrköping2007-06-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialstyrelsen som tagit fram rapporten över biståndets utveckling, bifogar en rad tabeller. En av tabellraderna visar det utbetalda biståndet fördelat på antal innevånare i landets kommuner. Tabellen fungerar som en lathund för den som snabbt vill få en uppfattning om de stora regionala skillnaderna på arbetsmarknaden. Utslaget på alla invånare i Sverige är det utbetalda biståndsbeloppet 959 kronor.

Totalt är det 40 stora och små kommuner som ligger över siffran för hela riket. Malmö, Södertälje och Göteborg toppar listan med utbetalningar på över 2000 kronor/innevånare. Tätt efter kommer Landskrona, Eskilstuna och den lilla Högsby kommun i Kalmar län. Därefter kommer Norrköping på 1414 kronor vilket ungefär motsvarar utbetalningarna i Stockholm. Ett antal små inlandskommuner i Norrland finns med på listan. Älvsbyn, Sorsele, Lycksele och Dorotea betalade ut bistånd över riksnivån. Men även ett par skånska småkommuner - Bjuv och Burlöv - kvalar in bland de kommuner som betalar mest i bistånd per innevånare. Västervik och Tranås dras med samma problem. Över rikssnittet finns också bl a Linköping, Motala och den lilla Gästrikekommunen Hofors.

Det finns strukturella förklaringar bakom en del av siffrorna. Högt flyktingmottagande förklarar en del. Kvarliggande hög långtidsarbetslöshet och arbetslösa ungdomar utan ersättning från a-kassan - 18-19-åringar och 20-24 åringar är två åldersgrupper med utstickande många biståndsmottagare, är andra förklaringar.
I varje kommun med höga biståndsutbetalningar finns dessutom säkerligen egna, lokala delförklaringar som har att göra med brister och tillkortakommanden i det sociala arbetet.

Inte minst i Norrköping och Motala har kommunalråden och socialcheferna all anledning att ta till sig sammanställningen från Socialstyrelsen. Frågan är vad de båda kommunerna kan göra bättre för att bearbeta arbetslöshetens och utanförskapets sociala arv?
Läs mer om