Nej till gräddfiler och plånboksvård
Valet i september handlar om en rad olika sakfrågor. Pusslar man ihop dessa enskilda frågor framträder två tydliga och helt olika bilder. Vi ser att valet har en djup ideologisk dimension. Det handlar om vilket samhälle vi vill ha. Socialdemokratin står för rättvisa, solidaritet och jämlikhet - medan den moderatledda högern sätter egoismen i högsätet.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Från arbetarrörelsens sida hyllar vi den framgångsrika generella välfärdspolitiken
Vem som helst kan bli krasslig, råka ut för en olycka, bli arbetslös, drabbas av sociala problem - eller få uppleva det fantastiska att få barn.
Då gäller det att ha ett skyddsnät och ett solidariskt stöd så att man inte tvingas lämna hus och hem, en grundläggande trygghet som gör att man snabbt kan komma tillbaks igen. Och så att man kan ge de unga en bra start i livet.
Den generella välfärdspolitiken omfördelar mellan olika skeden i livet och ger alla - oavsett inkomst - samma rätt och tillgång till en god sjukvård, en bra skola och en omsorg av hög kvalitet. Vår välfärdsmodell omfördelar mellan rik och mindre välbeställd.
Ordning och reda på statens finanser och en livskraftig industri bidrar till att garantera tillväxt för trygghet och välfärd. Trygghet innebär i sin tur att människor vågar anta nya utmaningar. Det bidrar ytterligare till den ekonomiska utvecklingen.
När vi gör satsningar på sjukvården, skolan, omsorgen och på de allmänna försäkringarna handlar det inte om en utgift i första hand.
Det handlar om viktiga sociala investeringar i trygga människor som får kraft att forma sitt eget liv, även vid svåra situationer.
Mot vårt synsätt står högerns selektiva, privata och vinstdrivna alternativ. En modell som endast ger ett bräckligt grundskydd till svagare grupper.
Högeralliansen har som mål att sänka skatterna med 250 miljarder kronor, vilket naturligtvis undergräver möjligheterna att upprätthålla välfärdsstaten.
Högern vill ha en plånboksstyrd vård, man vill privatisera de stora sjukhusen, högkostnadsskyddet för läkemedel och läkarbesök ska urholkas, allt för att skapa gräddfiler i sjukvården för de välbeställda.
Genom en kraftigt försämrad a-kassa vill man också pressa ner lönerna för vanliga löntagare.
Otryggheten tillåts breda ut sig. Det blir rädslans regemente som härskar.
Bill Clinton försökte på sin tid införa ett heltäckande sjukförsäkringssystem av europeisk modell, men fick nobben. Idag ser det ut som om USA närmar sig ett sådant. Det höjs varnande röster att det amerikanska privatiserade systemet håller på att kapsejsa.
Sjukvårdskostnaderna i USA uppgår till över 15 procent av BNP, för Sverige är siffran 9 procent. 2025 räknar USA med kostnader på 25 procent av BNP om inget görs - en ohållbar situation.
Lägg till detta 46 miljoner amerikaner som helt saknar sjukförsäkring idag så kan man förstå att problemen hopar sig i "världens rikaste land".
Tydligare kan det inte bli. Vi måste säga nej till det borgerliga systemskiftet i höstens val - det handlar om ett ideologiskt vägval!
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Sune Ekbåge
Förbundsordförande Pappers
Sune Ekbåge
Förbundsordförande Pappers