Luciadagen, torsdagen den 13 december, anordnade Föreningen Omsorgsjul-Hemlösa i Norrköping, för 17:e året, en julfest som samlade cirka 240 gäster. Deltagarna bjöds bland annat på ett helt komplett julbord som serverades av Restaurang Renströmmen. Drogfrihet gäller för att bli insläppt.. De allra flesta av besökarna har inte heller något pågående missbruk.
De som var inbjudna till julfesten var de socialt mest utsatta i Norrköping. Anmälningslistorna har funnits på bland annat RIA, kommunens boenden och dagverksamheter för att nämna några. Frånsett julbordet med luciatåg, andaktsstund och musikunderhållning så var det ett lotteri där vinsterna bland annat var ett stort antal vinterjackor. Det delades ut hemstickade alster som ?Vetestickorna? skänkt och gåvorna från den 9-åriga grabben Elias, från Reijmyre, fick mottagarna att få tårar i ögonen av glädje över hans engagemang. Elias initiativ som beskrevs av NT blev uppmärksammat i ett TT-telegram som återgavs av bland andra Aftonbladet, DN och Svenska Dagbladet. Julfesten återgavs av de lokala tidningarna samt ett par TV-redaktioner. Uppskattningen och tacksamheten över julfesten är stor från alla deltagare.
Jag pratade bland annat med en man som för en dryg vecka sedan, i den då stränga kylan, under övernattning utomhus fått frostskador så att de nakna händerna börjat blöda. Han var otroligt tacksam för att en vakt släppt in honom i en väntsal klockan halv 5 på morgonen så han kunde skölja bort blodet och värma sina frusna händer på en toalett. Det är bara ett exempel på rådande förhållanden för flera av gästerna.
Frånsett de nämnda gåvorna och lotterivinsterna så fick deltagarna, när de lämnade festen, varsin chokladask, en matkupong till gratis lunch på RIA och ett paket cigaretter!
Lena Sjöberg som är ordförande för Föreningen ?Tandvård mot tobak? menar, i stort uppslagna artiklar i lördagens Folkbladet, att det inte är att värna om människorna när man ger dem en ask cigaretter. Lena Sjöberg har naturligtvis en poäng i det resonemanget, men saknar uppenbarligen helt kännedom om vilken grupp som föreningen vänder sig till! Lena är som de flesta rökaremotståndare fixerad vid tobakens verkan och bortser, i egenskap av behandlande tandläkare, från orsak och vana. Andra exempel på motstånd mot rökare visar att man tror bortagna askkoppar, utanför vissa arbetsplatser, får folk att sluta röka - fast resultatet blir att man fimpar på gatan i stället.
Det är så, Lena, att cigg-gåvan innebär att besökarna får ett paket som kostar kronor 39:- i kioskerna. Hade föreningen gett ett kuvert med 40 kronor i så hade de pengarna också använts till cigaretter eller något från en butik med grön skylt! Föreningen tycker det är bättre att ge en ask cigg, som alla ändå skaffar sig på annat sätt, än att vara ?moraltanter?. Men värdet på gåvan, knappt 40:-, betyder väldigt mycket för många av gästernas vardagsekonomi vilket jag med ganska hygglig pension eller Du Lena med bra lön inte riktigt kan sätta oss in i!
Föreningen är helt överens med Dig Lena Sjöberg om nödvändigheten av en bättre tandhygien och tandhälsa för dessa människor.
Föreningen uppmuntrar inte någon att bli rökare eller missbrukare på andra områden utan tvärtom inriktas arbetet på att få bättre vård, boende och sociala förhållanden till stånd. Föreningen försöker också aktivt att påverka enskilda personer till ett bättre levnadssätt.
Väldigt många av de människor vi möter har en så dålig tandstatus att matsmältningsfunktionerna är nedsatt! Några har bara ett par tänder kvar i sin mun. Men de besöker inte tandklinikerna av flera skäl. Ett är att de vet att kostnaderna är höga och förknippade med en ekonomisk prövning för att få beviljat försörjningsstöd till vården. De har inte egna pengar till en första undersökning utan är hänvisade till att få bistånd till ett akutbesök! Många känner också en rädsla för att besöka ?mottagningar?. För dessa människor är möjligheten att få tandvård på ett enkelt sätt viktigare än att försöka förbättra hälsan genom att inte ge en ask cigaretter värda 38:-. Tandlossningen som kan bli följden av rökningen har de redan drabbats av!
Föreningen Omsorgsjul arbetar sedan länge aktivt för att få tillstånd ett samarbete mellan Folktandvården och kommunen för att få tandvården att bli mera uppsökande på dessa människors hemmaplan. När man googlar på Tandläkare mot tobak, som är den riksorganisation som Lena Sjöberg är ordförande för, så hittar man ett antal länkar till närliggande föreningar som jobbar mot tobak, men inte någon som arbetar för bättre matsmältning eller uppsökande tandvård! Ser fram emot att Du Lena besöker RIA eller kommunens verksamhet Gränden en dag, eller varför inte bara pratar med några på en parkbänk i centrala Norrköping. Då kanske Du inser att en ask cigg inte förändrar dessa människors hälsa nämnvärt eller ens deras tandhälsa!
Då kanske Du inser att Ni tandläkare har betydligt mera betydelsefulla insatser att göra än att ifrågasätta Föreningen Omsorgsjuls julgåvor! Möt människorna som medmänniska och låt ?pekpinnen? ligga kvar i skrivbordslådan den dagen. Jag lovar att Du får nya erfarenheter! Du Lena, sitter som ordförande i en ?tung? förening, har i denna roll en stor möjlighet att påverka folkhälsoråd och politiker för att åstadkomma ett mycket bättre liv för dessa människor. Ett bättre liv än vad de har idag och där ett paket cigg mer eller mindre inte är den viktigaste felaktiga signalen! Visa din empati Lena Sjöberg! Samarbeta gärna med föreningen för att få till stånd en uppsökande tandvård för dessa grupper! Föreningen har idéerna - Du kanske kan komma med lösningarna!