Moralisk Marita matchade Reinfeldt
Marita Ulvskogs apell för solidaritet och minskade skillnader är stark. Foto: Pressens Bild
Foto:
Hennes tal var helt annorlunda upplagt än moderatledarens. Steg för steg byggde hon i sitt anförande upp det socialdemokratiska alternativet till den borgerliga allians som just nu leder stort i opinionsundersökningarna. Hennes huvudpoäng var att medan borgarna vill föra en politik där skillnaderna ökar vill socialdemokraterna minska skillnaderna i samhället. Hon attackerade på ett lågmält men ganska effektivt sätt moderaternas ambition att kraftigt sänka ersättningarna för människor som är arbetslösa och sjukskrivna. Blir det verkligen fler jobb när fler folk blir fattiga? Skapar skillnader och orättvisor tillväxt och välstånd? Ulvskog gjorde klart att regeringen redan till hösten kommer att presentera en ny politik för att hävda arbetslinjen. Utan att sänka några ersättningsnivåer skall tiotusentals människor som idag står utanför arbetsmarknaden "matchas" mot den mängd arbetsuppgifter som idag inte blir utförda i samhället.
Hon turnerade också skickligt borgerlighetens angrepp på regeringen och stödpartiernas samarbetsformer; "De borgerliga partiledarna säger att de trivs tillsammans. Men vi på vår sida har åstadkommit resultat. I fjorton år har vi kommer överens om Sveriges statsfinanser som enligt internationella kreditvärderingsinstitut tillhör de starkaste i världen". Utan ord medgav hon därmed samtidigt det alla vet: (s), (v) och (mp) trivs inte så bra ihop. Väljarna bryr sig dock mer om resultat än om politikernas inbördes relationer.
Ulvskog är ingen stor folktalare. Men hon är ofta intressant att lyssna på. Hon är en tänkande människa och vågar föra resonemang som inte alltid kan sammanfattas i floskler. Hennes appell för solidaritet och minskade skillnader är värderingsmässigt stark. Slutsatsen av hennes tal är att den som vill ha ökade skillnader mellan människor skall rösta borgerligt i nästa års val.
Socialdemokratins möjlighet till valseger ligger i partiets förmåga att nå varje väljare med frågor om ekonomiska skillnader och sociala klyftor. Som väljare och medmänniskor skall vi inte komma undan den moraliska frågan om var vi står: vill vi rösta för ökade eller minskade skillnader i samhället?