Morale(n)s väktare
Bolivia är en mycket instabil republik. Mer än tvåhundra militärkupper har genomförts under åren. Kan nye presidenten Evo Morales tvätta bort stämpeln om ett korrumperat styre? Foto: Scanpix
Foto:
Evo Morales har en brokig historia. Som ledare för hårdföra aktivister har han vid två tillfällen arrangerat demonstrationer och upplopp som inneburit att de folkvalda presidenterna Gonzalo Sanches (2003) och Carlos Mesa (2005) har tvingats att avgå. Morales lär nu själv få smaka på samma medicin från sina motståndare.
Bolivia är en mycket instabil republik. Mer än tvåhundra militärkupper har genomförts under åren. Partierna och politikerna bär dessutom på ett tungt arv av korruption. Den nära samverkan med inhemska kokaodlare och/eller utländska gas- och energibolag skapar många ekonomiska frestelser och möjligheter för såväl folkvalda som höga statstjänstemän.
Ledare
Evo Morales beskrivs som en nära allierad till Kubas Fidel Castro och Venuzuelas president Hugo Chavez. På Morales agenda finns sålunda planer på återinförande av det slags statskapitalism som dominerade Bolivias ekonomi för några decennier sedan. Som alltid i dessa sammanhang sägs förstatligandet av industrin genomföras med folkets bästa för ögonen. Historien ger dock inte något särskilt starkt stöd för att de fattiga människorna i Bolivia har något mer att vinna på korrumperad statskapitalism än vad de har tjänat på den brutala och korrumperade nyliberalism som har styrt ekonomin under de senaste åren.
Bolivias enda chans till möjlig framgång är att Evo Morales försöker anslå en mer pragmatisk ton. Det finns latinamerikanska partners att söka sig till om han vill och kan. President Lulu i Brasilien och socialisternas presidentkandidat i Chile, Michelle Bachelet, strävar båda efter att förena marknadsekonomi med sociala rättvisereformer. Ansluter sig Morales till duon Lulu/Bachelet istället för till kamratparet Castro/Chavez kan han kanske överbrygga en del av de konflikter och motsättningar som präglar det bolivianska samhället.