Moral och kunskap viktigast
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vissa uttalanden i programmet borde dessutom väcka minst lika stor uppmärksamhet som SvT:s "män är djur"-intervju gjorde i ett annat sammanhang. En person från en anti-drog organisation hävdade t ex att narkotikafrågan uteslutande handlade om "juridik"! Man tar sig för pannan&
Uppdrag Granskning gjorde dock misstaget att blanda samman narkomanvårdens frågor med drogfrågan i stort. På ett olustigt sätt ställdes "moral och ideologi" å ena sidan, mot kunskap och professionalism å den andra sidan. Heroinberoende människor skall givetvis få bästa tänkbara hjälp att kunna leva utan heroinet. För många heroinister har det visat sig att olika former av läkemedelsassisterad behandling fungerar bäst.
Det är bedrövligt att politiker i t ex Västra Götaland och Västernorrland tar sig rätten att förvägra människor att få sådan hjälp. Läkemedel är å andra sidan ingen mirakelkur som fixar anständiga livsvillkor åt i många fall skadade och sargade människor. Det vore inget framsteg om det tidigare religiöst färgade motståndet mot t ex läkemedel i narkomanvården eller sprututbyten i smittskyddet, skulle avlösas av ett kritiklöst knäböjande på pillrens och sprutornas altare.
Narkomanvården skall precis som annan vård bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. Politikerna skall därför hålla sig borta från behandlingsrummen.
Vårdfrågan är viktig. Satt i relation till drogfrågans helhet skall dock inte vårdens betydelse överdrivas. Det förebyggande arbetet på alla tänkbara samhällsområden är pudelns kärna. Drogmissbruk göds av sysslo- och arbetslöshet bland ungdomar, alltmer lättillgängliga droger, illa fungerande skolor, kriminella tonårsgäng och av fattigdom och utanförskap präglade bostadsområden.
Inom det förebyggande drogarbetet är moral och ideologi en minst lika stor bristvara som vad vetenskap och beprövad erfarenhet är inom vården.
Skärpning behövs på båda fronterna.