Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Moderaternas hårda klappar till alla unga

Norrköping2005-12-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det lackar mot jul. Riksdagen håller som bäst på att rösta för och emot alla olika partiers budgetförslag före juluppehållet och landets barn och ungdomar räknar förväntansfullt dagarna till julafton. Vad är det som döljer sig under de färgglada omslagspappren den här gången? Blir det hårda eller mjuka klappar?

Minsta barnunge vet att tomten är röd. Ändå envisas moderaterna med att i sina budgetmotioner dela ut hårda blå julklappar till dagens unga. Tittar man på deras förslag var och en för sig verkar de kanske inte så farliga, men om man slår samman dem tonar en tydlig och systematisk bild av en ungdomsfientlig politik fram.
För hur ska man annars beskriva det faktum att moderaterna vill ta bort studentbostadsbidraget så att man inte längre får möjlighet till bostadsbidrag om man är under 29 år? Eller att de vill minska antalet högskoleplatser trots att ungdomskullarna som är på väg in på högskolan ökar? Eller att man vill skärpa kraven (arbetsvillkoret och studerandevillkoret) för att ta sig in i a-kassan för unga som ofta har extrajobb och tillfälliga anställningar? Eller att man vill förändra trafikskadeförsäkringen så att "högriskgrupper", läs ungdomar, får betala högre premier än andra grupper? Varför vill man finansiera sina gigantiska skattesänkningar för vuxna människor som har pengar med mopedungdomarnas veckopeng?


Jag vill inte att ungdomar ska vara en särskild grupp med sämre villkor lite vid sidan av det övriga samhället. Jag vill att ungdomar ska ha samma tillgång till välfärd och verklig makt som alla andra. Ungdomsperspektivet måste finnas med inom alla samhällsområden. Ambitionen med dagens ungdomspolitik är bra och flera viktiga insatser har gjorts, till exempel satsningen på en nationell koordinator för att underlätta ungdomars inträde på arbetsmarknaden. Uppdrag och resurser har riktats mot att förebygga ungdomars psykiska hälsa, tillgodose ungdomars behov av bra och billiga bostäder och skapa möjligheter för fler unga att studera.
Men det finns fortfarande mycket kvar att göra för att förbättra ungdomspolitiken innan vi kan börja skryta med att vi verkligen är ett ungdomsvänligt land. Till exempel behöver vi se över ungdomars anställningstrygghet och förbättra den. Det är en myt att unga människor som grupp vill ha projektanställningar och hoppa in när det behövs. De har också hyror att betala och behöver en trygg grund att stå på om de till exempel ska våga bilda familj.


Det är också ett faktum att många unga utsätts för en ohygglig press och stress, både i skolan och på fritiden. Inte nog med att man måste prestera goda resultat såväl i skolan som på träningen, man måste också ha det rätta klädmärket och den rätta mobiltelefonen, vara snygg och smal och lagom ifrågasättande. Vi måste försöka förändra vårt samhälle så att vi ställer rimliga krav på unga människors prestationer, beslut, utseende och beteende.
Detta är några av de frågor som drivs av unga socialdemokrater i hela landet. Dessa mjuka röda paket till landets unga står i skarp kontrast till de hårda blå paket som de moderata budgetmotionerna innehåller.
Läs mer om