Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Moderaternas dag på politikerveckan

Norrköping2004-07-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag landar strax efter åtta på måndagsmorgonen. Visby ligger redan inbäddat i sol. Kontrasten till Falun varifrån jag startat resan strax efter fyra på morgonen är mycket stor. Där var det regn och kallt. Här är det sol och hyfsat varmt.
Jag knör ner kavajen i ryggsäcken och tar en promenad in till Visby i solgasset.
Här pågår politikerveckan för fullt. Jag medverkar själv på ett intressant och välbesökt seminarium under några timmar. Därefter koncentrerar jag mig på moderaterna. Måndagen är deras dag och Fredrik Reinfeldt har tagit draghjälp av bl a Kjell Olof Feldt och forskaren Mårten Palme för att locka intresserade till partiets ekonomiska seminarium. Reinfeldts politik är klart inriktad på att få ett "mer arbetande Sverige på plats". För att nå dit vill partiet sänka ett antal skatter - förmögenhetsskatter, inkomstskatter och arbetsgivaravgifter.

Dessa sänkningar kommer att leda till minskade inkomster för den offentliga sektorn. Moderaterna vill kompensera staten för detta inkomstbortfall genom att göra besparingar i ersättningarna till sjuka och arbetslösa.
Kjell-Olof Feldt talade klartext på seminariet - "Det är inte bara svårt utan helt omöjligt för er moderater att vinna ett val med det upplägget" var Feldts raka besked till Reinfeldt och hans partivänner. Feldts poäng var att moderaterna istället måste försöka komma överens med den nuvarande regeringen om ett antal strukturella reformer av socialförsäkringarna. Vissa saker i Sverige, menade Feldt "kan bara utföras i samarbete med socialdemokraterna".
Fortfarande är det långt till valet 2006 och mycket vatten hinner rinna under både socialdemokratiska och moderata broar innan det är dags för medborgarna att rösta igen. Reinfeldt är dock ett annat slags moderat än flera av sina företrädare. Han har inga spår av den elitism och "enda vägen" attityd som präglade såväl Carl Bildt som Bo Lundgren. Reinfeldt siktar medvetet in sig på att föra en politik som framförallt gynnar arbetande människor i låga och medelavlönade yrken. Han hugger därmed efter socialdemokratins strupe och kärnväljare.
Göran Persson och hans regering måste därför ta Reinfeldts nya moderater på stort allvar. SAP bör tillsammans med LO noga analysera situationen för att därefter presentera förslag till åtgärder som eggar människorna till ett högre deltagande i arbetslivet och till färre uttag av förmåner och bonusar i socialförsäkringarna. Den solidariska samhällsmodellen - som jag ställer upp på till minst 100 % förutsätter nämligen en långt gången restriktivitet för att fungera förtroendefullt. Dagens modell behöver därför ändras och den socialdemokratiska regeringen har möjligheten att ta initiativ till sådana förändringar. Alternativet är att moderaterna och den övriga borgerligheten gör det på sitt eget sätt efter en valseger 2006. Och då kommer många av välfärdssamhällets barn att slängas ut med badvattnet.

På kvällen talar Fredrik Reinfeldt i Almedalen. Mötet har en festlig inramning - mycket folk är där och många passar på att föra fram sina egna paroller till människorna. Jag ser en "vandrande kondom" från Hyresgästföreningen - deras appell bygger på hård kritik mot den bostadsbrist som hindrar unga människor från att bilda familj. Unga vänsteraktivister gör reklam för att valfriheten bör stoppas.
Reinfeldt själv talar om den "svenska folksjälen" och han nämner inte med ett ord behovet av sänkta skatter. Han klagar heller inte på LO eller på den socialdemokratiska politiken i allmänhet. Däremot går han till hård attack mot politikens socialdemokratiska maktetablissemang och mot Göran Persson personligen.
Moderaternas strategi för ett maktskifte 2006 förefaller således vara klar. Det som kommer att avgöra valet är dock - tror jag - hur den socialdemokratiska ledningen agerar. I morgon återkommer jag därför med en rapport från det socialdemokratiska seminariet i Visby.