Misstroendevotum mot borgarnas allians
Resultatet av SCB:s opinionsundersökning är att betrakta som ett slags misstroendevotum mot borgerlighetens alliansförsök. Här partiledarna Lars Leijonborg (fp), Göran Hägglund (kd), Maud Olofsson (c) och Fredrik Reinfeldt (m). Foto: Scanpix/arkiv
Foto:
Ledare
I SCB:s stora opinionsmätning som publicerades i går väger det i stort sett jämt mellan blocken. Skulle SCB ha fångat opinionen på ett sätt som håller i sig ända fram till valdagen kommer ett eller annat småparti fram - eller tillbakagång därför att bli avgörande för om det blir Reinfeldt eller Persson som får talmannens uppdrag att forma en regering.
SCB ger junilistan 3,5 procent. Det är en hög siffra som visar att Lundgrens kompani fortfarande är med i matchen. Gudrun Schyman ser däremot ut att kunna börja packa ihop i riksdagsrummet. 0,8 procent är inte mycket att hänga i FI:s julgran.
Moderaternas nedgång fortsätter. Enligt SCB är socialdemokraterna nu nästan 12 procent större än (m). Göran Persson befäster därmed sin position som ledare för det i särklass största partiet.
Resultatet av SCB:s opinionsundersökning är att betrakta som ett slags misstroendevotum mot borgerlighetens alliansförsök. Alliansen ser ut att ha bränt sitt bästa krut redan innan slaget om väljarna börjat på allvar. Fortsätter nedgången för partierna i alliansen ytterligare några opinionsmätningar framåt i tiden är nog alliansens saga all för den här gången.
Borgerlighetens förbannelse är - vilket Folkbladet konstaterat flera gånger - dess uppdelning på fyra partier. Socialdemokratin, som internt innehåller betydligt fler "partier" än fyra, har mer än 80 års vana att hålla ihop när det gäller.
De svaga resultaten för miljöpartiet och vänsterpartiet oroar förstås. Men det förtjänar att upprepas att socialdemokratin går till val som enskilt parti. Om väljarna ger Perssons och hans parti en stark position står det sedan socialdemokratin fritt att försöka få ihop ett regeringsunderlag i riksdagen. Kanske kommer det rentav att visa sig möjligt med en koalition även i svensk politik.
Misslyckas centern att nå regeringstaburetterna med den borgerliga alliansen kan man mycket väl spekulera i - efter Maud Olofssons snabba sorti - ett pånyttfött samarbete med socialdemokratin och - varför inte - miljöpartiet?