Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

MIljöpartiets utspel bara en dagsslända

Norrköping2006-05-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Just nu genomför SCB en stor opinionsundersökning. Resultatet kommer att presenteras i mitten av juni. Resultatet från den undersökningen kommer att ha stor betydelse för hur de olika partierna lägger upp sina sommarkampanjer. Det besked som väljarna lämnar i SCB: s undersökning kommer också att ha betydelse för arbetet med respektive partis valmanifest som kommer att presenteras i mitten av augusti.

Ledare
Uppnår socialdemokraterna runt 38 procent talar mycket för att den borgerliga alliansen kommer att misslyckas med att nå majoritet i riksdagen.
För den sakens skull är det inte säkert att det - som vanligt - blir en socialdemokratisk minoritetsregering som fortsätter att styra landet. Man kan tänka sig flera olika konstellationer av regeringspartier. Fast grundtipset är förstås att det blir som det har varit.

På fredag inleder miljöpartiet sin kongress i Borås. För att öka intresset för de grönas övningar under helgen gick språkröret Peter Eriksson i går ut och meddelade att han och hans parti kunde tänka sig en regering över blockgränserna med representanter från såväl s, mp som ett borgerligt mittenparti. Säga vad man vill - men Eriksson är morsk. De gröna har ca fem procents väljarstöd och torde realistiskt sätt inte ha så mycket med det kommande regerandet att göra. Men mot bakgrund av den svenska blockpolitiken är Erikssons fem procent tämligen intressanta.

Vinner de borgerliga egen majoritet försvinner mp rakt ner i riksdagens svarta hål. Förvisso har partiet under den gångna mandatperioden gjort upp med de borgerliga i vissa frågor. Men klarar sig de fyra borgerliga utan mp så kommer det att vara slut med uppgörelser med de gröna. Borgerligheten kommer att ha svårt nog att förhandla fram interna kompromisser. Att släppa in en femte part till förhandlingsbordet kommer bara att röra till politiken i onödan. Uppkommer ett valresultat där endera blocket kan regera med hjälp av miljöpartiets stöd i riksdagen hamnar saken dock i ett annat läge. Då kommer miljöpartiet att uppvaktas intensivt från båda sidor.

Tanken på ett samarbete mellan mp och den borgerliga alliansen - av det slag som nu finns mellan de gröna och socialdemokraterna - är dock föga realistiskt. Borgerligheten har uppvisat ett markerat ointresse för miljöpartiets hjärtefrågor. Alliansen förmådde inte ens att tillsätta en gemensam arbetsgrupp i miljöfrågan. Sådant som trängselskatt, friår och norrländska järnvägsbyggen har närmast avhånats av de borgerliga.

Erikssons utspel om en blocköverskridande regering där mp ingår är förmodligen bara en dagslända. Kanske är udden i utspelet främst riktat mot vänsterpartiet som, enligt Peter Eriksson, inte skulle ingå i den tänkta regeringen? Möjligen finns det också ett socialdemokratiskt intresse av att inte vara så upplåst till det nu rådande samarbetet. Tilltron till socialdemokratin ökar måhända om väljarna kan se olika varianter av en socialdemokratiskt dominerad regering framför sig när de går in i valbåsen? Nå. Allt detta är bara spekulationer som gäller utvecklingen efter valdagen.
Det är väljarna som bestämmer hur procenten skall fördelas mellan Eriksson, Persson och alla de andra. I mitten av juni får vi en tydlig signal om hur väljarna har tänkt sig det hela.
Läs mer om