För fem år sedan förlorade vi socialdemokrater valet på jobbfrågan. Sedan dess har regeringens politik ensidigt varit fokuserad på att öka arbetskraftsutbudet genom sänkta skatter och hårdare regler för arbetslösa och sjuka. Till att börja med minskade också arbetslösheten men ökade igen när finanskrisen slog till. Nu när ekonomin åter befinner sig i en uppgångsfas så minskar arbetslösheten igen och arbetskraftsutbud, sysselsättning och antalet arbetade timmar ökar.
Det är dock inte alla som får jobb. Fortfarande går 400 000 arbetslösa. Regeringens politik för dem som står allra längst från arbetsmarknaden har misslyckats. Över 26 000 personer finns nu i jobb- och utvecklingsgarantins Fas 3 där det är tänkt att de ska erbjudas sysselsättning med kvalitetshöjande arbetsuppgifter som annars inte skulle utföras och därigenom skaffa sig erfarenheter och referenser som kan leda till jobb.
Arbetsförmedlingens siffror visar dock att högst två procent lämnar Fas 3 för ett jobb eller studier! Antalet personer i Fas 3 beräknas stiga med 35 procent under året. Det stora inflödet beror på den låga aktivitetsnivån i jobb- och utvecklingsgarantin där fyra av tio deltagare överhuvudtaget inte fått handledning eller coachning.
Samtidigt uppger sju av tio företag i Svenskt Näringslivs panel att de har svårt att rekrytera folk. En femtedel har tvingats säga nej till order på grund av personalbrist.
Det behövs inte ytterligare insatser för att öka arbetskraftsutbudet, det krävs en politik för att matcha arbetskraften mot behoven. Vi socialdemokrater ser att samhället måste bygga på en kunskapsbaserad ekonomi. Vår jobbpolitik är därför byggd på utbildning och kunskap. Trots utbildningsministerns stolta ord om "kunskapsskolan" som skulle ersätta "flumskolan" så sjunker den svenska skolelevers resultat i internationella undersökningar. Vår första insats för att minska arbetslösheten är därför höjd kvalitet i undervisningen i grund- och gymnasieskola. Alla ungdomar ska få en fullvärdig gymnasiekompetens.
Det kommer dock inte att räcka. Det är av avgörande betydelse för näringsliv och arbetsmarknad att det finns utrymme för innovation och omställning. Därför är vår andra insats ett brett kompetenslyft för omställning och utveckling.
Svensk arbetskraft kommer aldrig att vara billigast och ska heller inte vara det. Vår konkurrenskraft ligger i vår förmåga att skapa höga förädlingsvärden. Högt kunskapsinnehåll och forskning skapar innovationskraft. Därför är vår tredje insats utvecklade branschprogram och samverkan stat, näringsliv, fackliga organisationer, universitet och högskolor kring spetskompetens och forskning.
Vi byter alltså regeringens misslyckade politik mot långtidsarbetslösheten mot en utbildningslinje i arbetsmarknadspolitiken. Endast så kan vi bryta utanförskapet och skapa ett inkluderande samhälle!