De insändare och debattartiklar som man kunnat läsa efter valet från främst de borgerliga ledamöterna har bestått av ett upprepande av pamfletter från valrörelsen eller ett underdånigt hyllande av den egna regeringens förslag. Något eget tänkande redovisas inte. Inte heller, och det är den egentliga punkten för min kritik, kan jag hitta något engagemang från eller för den egna valkretsen, alltså Östergötland.
Lasse Stjernkvist redovisade, i sin roll som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, i sina nyårstankar att beredningen av olika ärenden i kommunen fortsättningsvis ska ske med full insyn från den politiska oppositionen. Det är ett gott initiativ som kan leda till bättre beslut utan att för den skull dölja de grundläggande skillnader som finns mellan partierna. Tänk om man vågade ta liknande steg i riksdagen.
Visst, relationen mellan regeringen och riksdagen är annorlunda. Men i riksdagsarbetet finns stora möjligheter att forma egna förslag, att väcka gemensamma östgötamotioner med mera. Det finns inga formella hinder idag. Det hänger på viljan och modet att då och då företräda den egna valkretsen.
Ett mycket aktuellt område idag är våra kommunikationer. Det är alldeles klart att det behövs en upprustning av alla järnvägar i Östergötland, från stambanan till Kardonbanan i Norrköping. Alla dessa behov har endera skjutits på framtiden av regeringen eller också har de prioriterats ner av de olika trafikmyndigheterna. Vad har våra 15 riksdagsledamöter på Östgötabänken gjort för att påverka regeringen? Vad har ni gjort för att lyfta fram de akuta behoven för östgötarna?
Det sägs idag att den ekonomiska tillväxten i Östergötland är lägre än i andra motsvarande regioner. Näringslivsföreträdare klagar på att kommunpolitikerna i Norrköping och Linköping borde göra mer. Så kan det säkert vara, men vad gör våra riksdagspolitiker för att stötta utvecklingen i länet? En absolut grundsten för fortsatt ekonomisk utveckling är att människor kan komma till sina arbeten på ett tillförlitligt sätt, att gods kan komma till och från företagen. Då måste alla dra sitt strå till stacken. Det duger inte att de kommande fyra åren åka till riksdagen bara för att rösta ja eller nej till de förslag som regeringen behagar lägga fram.
De som valts att företräda Östergötland i riksdagen för den här mandatperioden har nu chansen att visa att vi inte behöver vänta till 2014 för att hitta självständiga ledamöter.