Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mejla dina idéer till mig

Louise Malmström

Louise Malmström

Foto:

Norrköping2005-09-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag går omkring som ett läskpapper. Eller kanske snarare ett filter. Det fjärde riksdagsåret denna mandatperiod är öppnat och Nuder har lagt fram budgeten för kammaren. Den allmänna motionstiden har börjat. Förutom att det är svårt att fatta att tiden verkligen har gått så fort skapar det en oerhörd prestationsångest. Sista tillfället att motionera. Hur ska jag hinna påverka allt jag vill? Jag skulle ju förändra världen och så har jag bara hunnit skrapa lite på ytan.
Eftersom det hör till spelets regler att framtida möjligheter att påverka alltid är ovissa skriver jag i ständig desperation ned alla idéer jag får i små anteckningsblock och på baksidan av ett kvitto här och en inköpslista där. Ibland vaknar jag mitt i natten och famlar efter pennan på nattduksbordet. Jag frågar alla jag träffar om de har tänkt på nåt som borde ändras och som jag har möjlighet att påverka. Många jag pratar med har också riktigt bra idéer, även om de inte alltid går att omformulera till motioner.

Således sitter jag så småningom också med en hög kluddiga anteckningslappar och försöker reda ut vad som är hugskott och vad som verkligen kan bli något. Nära och upparbetade kontakter har förstås en särskild gräddfil men i en tid när till och med egenföretagare och näringslivets toppar tar ansvar och slår vakt om en god dialog har alla en plats i mitt anteckningsblock och kan genom mig komma att förbättra Sverige. Om det nu är så att motioner verkligen innebär förändring. De allra, allra flesta avslås ju och motionsinstrumentet har fått ganska dåligt rykte. Är att motionera verkligen ett sätt att lyfta en fråga på dagordningen eller är det bara ett spel för gallerierna?
Själv har jag fått samtliga mina motioner hittills avslagna. Men när jag tittar igenom mina gamla motioner konstaterar jag att jag kanske har bidragit till några förändringar i alla fall. Jag hittar ett gäng motioner där det verkligen har skett eller håller på att ske förändringar efter att jag (och en massa andra) motionerat och bedrivit opinion. Några exempel är en mer jämställd fördelning av föräldraförsäkringen, att SAGA-medel ska få komma ungdomar till del vid folkhögskoleutbildning, att åldersgränserna för att få studiemedel ska höjas, att sjukskrivna ska få studera för att ta sig tillbaka till arbetslivet, att scenkonsten ska få kompensation för höjda pensionsavgifter, ökade krav för att få märka matvaror med grönt nyckelhål och förbättrande av asylsökande barns rättigheter. Allt detta har jag motionerat om och det är, eller är på väg att bli på väg att bli, verklighet.

Mot den bakgrunden är det erbjudande jag strax ska ge er egentligen helt fantastiskt. I år har jag redan skissat på världsförändringar genom att kräva något så detaljerat som arbetstillfällen på Migrationsverket i Norrköping, möjligheter att ta tillvara våra musikskatter, betalningsansvar för ineffektiva myndigheter så att inte den enskilde drabbas, förbättrade villkor för studieförbunden och en massa annat. Men jag är också öppen för just dina förslag! Mejla mig dina idéer på louise.malmstrom@riksdagen.se så ska jag ta dem också under allvarligt övervägande. Jag lovar.
Läs mer om