Märkligt beslut av moderaterna i EU
Jag har flera gånger på den här sidan fört fram önskemålet att vi i Sverige måste bli bättre på att diskutera EU och den politik som bedrivs där. EU är inte bara organisation vilket man lätt kan tro om man tittar på den svenska debatten, utan precis lika mycket politik som i kommuner, riksdag och landsting.
Moderaterna i EU-parlamentet i Strasbourg fattade ett märkligt beslut om aborträtten i Europa. FOTO: SCANPIX
Foto:
Men så resonerar tydligen inte alls partier. I en resolution som antogs i Europaparlamentet härförleden röstade de svenska moderata parlamentarikerna emot ett förslag om att rätten till abort ska gälla alla unionens medborgare. Hisnande, och inte ett ord om detta har sipprat ut i den svenska mediadebatten. De svenska moderaterna anser inte att rätten till abort är en internationell angelägenhet utan en fråga som löses av de nationella parlamenten.
Jag har sedan debatten om svenskt medlemskap i EU började 1994 varit positiv till ett svenskt deltagande i unionen. En av anledningarna till detta är att jag anser att vissa problem löses bäst genom att man arbetar tillsammans med andra. Ett tydligt och konkret exempel är miljöfrågan. En annan anledning har varit att på en större internationell arena driva de frågor som jag anser vara allas rättigheter.
Rätten att fritt utrycka sig eller rätten att teckna kollektivavtal.
Vi i Sverige har också massor att lära av hur andra länder organiserat sitt samhälle. Genom EU kan vi gemsamt besluta om saker som vi anser vara rättigheter för alla i unionen. Därför är moderaternas agerande i EU märkligt.
Hur kan ett parti som så hårt värnar individens frihet vara emot att denna frihet också ska gälla individer i andra länder? Anser moderaterna att kvinnor i Sverige ska ha större individuell frihet än kvinnor på Irland?
Jag vill jättegärna höra vilket motiv de moderata parlamentarikerna har till att anse att den individuella rätten till sina egna kropp bara ska gälla vissa medborgare i unionen.